Корабоплаването по река Дунав е силно затруднено заради ниското ниво.

...
Корабоплаването по река Дунав е силно затруднено заради ниското ниво.
Коментари Харесай

Корабоплаването по Дунав е силно затруднено заради ниското ниво

Корабоплаването по река Дунав е мощно затруднено поради ниското равнище. Това сподели шефът на дирекцията "Речен надзор-Русе " към организацията "Морска администрация " Иван Жеков.
Най-критичен е секторът в региона на остров Белене. Там са въведени ограничавания за прекосяване, като корабите би трябвало да са с прегазване не повече от 1,80 метра.

Жеков изясни, че в региона има скупчване на към 80 кораба и секции. Част от съставите провлачват секциите си, други претрупват, с цел да минат през прага, а трети - изчакват по-високи води.
Жеков сподели още, че част от корабоводителите не съблюдават наложените ограничавания, което води до краткотрайно засядане на плавателни съдове и до блокиране на фарватера /плавателния път/. Той съобщи, че на нарушителите се постановат наказания. По думите му корабособствениците били склонни да нарушат рестриктивните мерки и да си платят санкцията, само че да превозят товара си в период.

От изпълнителната организация "Проучване и поддържане на река Дунав " /ИАППД/ осведомиха, че усложнената навигационна конюнктура по река Дунав е естествена за сезона. Подобна е обстановката в целия сектор поради засушаването и климатичните промени.

От ИАППД изясняват, че равнището на реката е ниско от началото на месеца. За първи път от 2003 година се следят водни количества от порядъка на 1700 куб. метра в секунда, което оказва въздействие най-много върху дълбочините на сериозните сектори. Двата кораба на организацията - "Осъм " и "Вит ", работят по навигационната конюнктура.

Нивото на река Дунав при Русе през днешния ден е минус 30 см по отношение на условната кота "нула ". Прогнозата за идващите два дни е то да спадне с още девет сантиметра.
От ИАППД осведомиха, че за справяне с сериозните сектори се извършва план за драгажни действия по удълбочаването на река Дунав. Планираните действия за тази година са завършили в края на септември. Те ще продължат през идната година, когато метеорологичните условия разрешат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР