Корабоплаването е силно критикувано най-вече поради значителните емисии на вредности. Но има

...
Корабоплаването е силно критикувано
най-вече поради значителните емисии на
вредности. Но има
Коментари Харесай

Водородният кораб скоро ще отплава

Корабоплаването е мощно критикувано най-вече заради забележителните излъчвания на вредности. Но има и алтернативни задвижвания за подвижност на вода, включително потреблението на мотори с технологията горивни кафези /fuel cells/.

Energy Observer /Енергийният наблюдател/ е такъв кораб с водородни кафези и скоро ще тръгне из международните океани. Катамаранът е с електрическо зареждане и развитието му скоро ще стартира идващия си стадий.

Японският авто производител Toyota адаптира и създаде задвижващата система, известна от неповторимия неин водороден модел Mirai за доста малко време за този водороден транспортен съд. След първи тест в корабостроителницата в края на 2019 година, сега са в ход дефинитивни проби преди пускането на кораба в корабоплаване.

Toyota взе участие в плана Energy Observer от самото начало - от 2017-а година насам японският автомобилен производител №1 подкрепя първия енергийно-самодостатъчен транспортен съд в шестгодишния му международен план за пътуване. Електрическият транспортен съд на бъдещето работи със комбинация от възобновяеми сили и система, която генерира водород без въглерод от морска вода.

В последваща стъпка, Toyota Technical Center Europe допълнително създаде системата за горивни кафези с съставените елементи, известни от Mirai, и я конфигурира в стилен модул, подходящ за морска приложимост. Сега тя трябва да предлага повече производителност и успеваемост, само че и високо равнище на надеждност - основното изискване за безвредно прекосяване на Атлантическия и Тихия океан.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР