Корабният магнат Джон Фредриксен се опитва да купи още петролни

...
Корабният магнат Джон Фредриксен се опитва да купи още петролни
Коментари Харесай

Корабен магнат надушва край на срива при петрола

Корабният магнат Джон Фредриксен се пробва да купи още петролни танкери, макар прекомерно многото кораби на пазара, комплицираното преструктуриране на петролната компания, която той управлява и два несполучливи опита за придобиване на съперници компании за танкери, написа " profit.bg ".

Милиардерът, който е сериозен състезател в добива на нефт в открити води и в развъждането на сьомга, споделя, че работи по 17 часа дневно в опит да усили флотата си от най-големия клас танкери, известни в промишлеността като VLCC.

“Преди бяхме най-големият собственик на танкери VLCC, само че в този момент сме номер 4,” споделя Фредриксен в рядко изявление за WSJ, откакто компанията му Frontline Ltd. бе изпреварена от съперници.

“Искам да влагам над 2 милиарда $ в придобивания,” споделя Фредриксен, отбелязвайки, че най-много се пробва да купи непосредствено компании, а освен танкери от конкурентни компании.

Свръхпредлагането на на ниска цена нефт и прекомерно многото танкери, които преследват прекомерно малко товари, засегна добива и превозването на нефт. Фредериксен предвижда, че корабните компании ще бракуват три пъти повече танкери през тази година, спрямо предходната.

“Около 150 VLCC танкери, или към 20% от наличния флот в международен мащаб, ще бъдат бракувани в идващите две години,” споделя 73-годишният Фрдериксен, прочут в промишлеността като „ Големият Джон “. “За да имаш думата на пазара, би трябвало да разполагаш с кораби, по тази причина непрекъснато диря танкери за закупуване.”

Цената на петгодишен VLCC танкер е паднала със 17%, до към 58 млн. $ през последната година. На фона на този спад, Frontline се опита да реализира враждебно придобиване на стойност 765 млн. $ на норвежката DHT Holdings Inc. по-рано през годината.

DHT съумя да отблъсне офанзивата, което накара Фредериксен да се откаже и да насочи взор към листваната в Съединени американски щати Gener8 Maritime Inc. Сделката щеше да сътвори най-големия флот от танкери в света, в случай че се бе осъществила. Преговорите с Gener8 обаче са се провалили на два пъти, съгласно осведомен източник.

Главният изпълнителен шеф на Frontline Робърт Макалауд разгласи в понеделник, че компанията към момента търси други компании за придобиване, само че сега няма нищо съответно. “Смятаме, че пазарът ще предложи положителни благоприятни условия в бъдеще и нашата тактика е да продължим да усилваме флота си,” съобщи Маклауд.

Въпреки известната консолидация, корабният превоз остава мощно фрагментирана промишленост, която има проблеми със свръхкапацитета и продължителните ценови войни.

Десетки компании, които транспортират контейнери, нефт и първични материали, като желязна руда и зърно, оповестиха банкрут в последните три години. Други пък натрупаха огромни загуби, защото цените на транспортите се движат много под равновесните равнища.

“Пазарът на танкери е под напън, по тази причина неговите опити да направи Frontline даже още по-голяма наподобяват странни,” споделя Майк Сапунцоглу, шеф в основаната в Атина компания за ръководство и финансиране на кораби Flagship Navigation Ltd. “Пазарът обаче в последна сметка ще се възвърне, а Фредриксен е прочут със способността да надушва вярното време.”

Според Фредирксе щатските хеджфондове и китайските държавни корабни компании са виновни за срутва на международния корабен пазар в последните няколко години. Щатски вложители са вложили 30 милиарда $ са в корабните транспорти в интервала 2009 - 2015 година, с което свръхкапацитетът, предлаган на пазара, се е задълбочил.

Фредриксен, който е наследник на норвежки заварчик в корабостроителница, се мести в Бейрут, с цел да търгува с нефт, без да е приключил учебно заведение. По-късно той доставя гориво на военновъздушните сили на Съединени американски щати по време на войната във Виетнам.

Неговите танкери пък изнасят нефт от Иран по време на войната на страната с Ирак през 80-те години на предишния век.

През 1996 година той се отхвърли от норвежкото си поданство и стана жител на Кипър. Той също по този начин има офиси в Сингапур и на Бермудските острови, където налозите са доста по-ниски, в сравнение с в родната му Норвегия.

Корабният магнат е казвал, че империята му ще премине в ръцете на неговите дъщери близначки Катрине и Сесилие, които се нагърбват с от ден на ден работа в компанията.

Освен Frontline, Фредриксен управлява още транспортната компания Golden Ocean Group, компанията за продажба на плавателни съдове Ship Finance International Ltd, Seadrill, както и най-големия производител на атлантическа сьомга в света Marine Harvest AS A. Състоянието му се прави оценка на 9 милиарда $, съгласно Forbes.

Фредриксен има 24% от Seadrill Management Ltd и заема поста ръководител в компанията. Seadrill, която разполага с 49 нефтени платформи и сега строи още 13, би трябвало да преструктурира 10 милиарда свои отговорности, като крайният период за това е 31 юли.

Търсенето на платформите на компанията понижа доста, откакто шистовият нефт наводни пазара. През май компанията разгласи, че е постигнала прогрес със своите банки във връзка с проект за преструктуриране, който евентуално ще наложи подаване на молба за правосъдна отбрана от кредитори в Съединени американски щати или Англия.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР