Корабните компании очакват обемите да започнат бавно да се възстановяват

...
Корабните компании очакват обемите да започнат бавно да се възстановяват
Коментари Харесай

Транспортът: По-малко товари и пътници

Корабните компании чакат размерите да стартират постепенно да се възвръщат през идващите седмици

Част от тематиката Коронакризата
Фабрики в стрес

Автопроизводителите към този момент усещат спад в продажбите, а по веригата той ще бъде импортиран и в българските поддоставчици

Металургията под напън

Свръхпредлагането на стомана удря маржа на производителите

Коронарецесията чука на вратата

Страхът и бързото разпространяване на вируса към този момент се отразяват на световната стопанска система

Вирусът ще мине, въпросът е по какъв начин

Има няколко сюжета за това по какъв начин ще се развие епидемията от Covid -19 и какъв брой огромни ще са вредите за стопанската система
Пръв на фронтовата линия на ковид несъмнено е превозът като един от най-пряко засегнатите браншове на стопанската система. От една страна, има спад в производството и оттова в доставките на първични материали и артикули, а от друга - цялостна непредвидимост по пътищата за превозвачите, които не знаят в кой миг и къде може да се натъкнат на обсада.

" За да вземат съответни ограничения по отношение на гласоподавателите, политиците взимат несъответстващи ограничения по отношение на стопанската система ", споделя Христо Христов, притежател на автомобилния транспортьор " Дискордиа ". " Март и април ще работим при форсмажор и цялостна непредвидимост ", споделя той. Около една седма от камионите му са ангажирани по превоз от и до Италия, където сега е и най-сериозният проблем в Европа. Камионите се движат в цялостна неопределеност, споделя той, като не се знае всеки един транспорт от Италия дали ще го завършиш или не. " Не се знае ще те пуснат ли да влезеш, ще те пуснат ли да излезеш и да влезеш след това в друга страна ", споделя Христов.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Шофьорът също може да откаже във всеки един миг да извърши даден курс. Ако нещо се случи с водача, също е неразбираемо какво би трябвало да се направи - да остане на мястото на карантината или да се прибере вкъщи.

Засега превозвачите се пробват да компенсират тази неустановеност в Северна Италия с транспорти на други пазари. Най-голям риск за тях остава това болестта и блокадата да се популяризира в други страни и най-много в Германия и Франция.

Авиацията реагира по-бързо от сухопътния превоз - трите най-големи самолетни компании на летище София на база брой превозени пасажери към този момент направиха корекции на летателните си стратегии. " България ер " анулира полетите си от и до Милано до 27 март, като пасажерите получиха правото за възобновяване на сумата и смяна на датата на пътуването си гратис. Тези с полети до и от Милано в интервала 29 март - 30 април 2020 година имат право да получат цялостно сумата за закупените билети или да сменят без санкция датата на пътуването при свободни места.

От Wizz Air оповестиха, че за 11 март - 2 април самолетната компания свива полетите си до Италия с 60%, като на пострадалите пасажери се предлага или нова дата, или възобновяване на сумата. Ryanair понижи полетите си до Италия с 25% за три седмици. От компанията оповестиха, че виждат забележителен спад в резервациите за края на март и началото на април, както и нарастване на броя на неявилите се за полет пасажери, изключително от и в Италия. Компанията не чака това отменяне да окаже значително въздействие върху насоките за настоящата година (края на март 2020 г.), само че е прекомерно рано да се каже какво въздействие ще окаже епидемията върху облагите.

По систематизирани данни за резултатите върху цялата авиоиндустрия обаче мъчно могат да се дадат все още, като тя реагира ad hoc на турболенциите от ковид. От летище София не съумяха да кажат какво е свиването на броя на пасажерите и полетите, както и какви промени ще претърпят прогнозите им доникъде на годината.

" През първия месец на 2020 година индикаторите на летище София по отношение на пътникопотока и самолетодвиженията демонстрират напредък. Обслужените пасажери са 558 601, което е растеж от 5.9% по отношение на януари на миналата година. С 4.3% е нарастването при самолетодвиженията ", разясниха оттова. " Информирани сме за смяна в полетното разписание до наранени от Коронавирус 19 дестинации на самолетни компании " България ер ", " Уизеър " и " АлИталия ".

Епидемията съставлява огромно предизвикателство и за шипинг промишлеността в световен мащаб - редица курсове бяха анулирани през последните седмици. За сметка на това растежът на въздействието от болестта върху бранша се забавя, демонстрират данни на анализаторската компания Sea-Intelligence. Това е показателно за настройките на корабните компании - те чакат размерите да стартират постепенно да се възвръщат през идващите седмици, до момента в който доближат естествените си равнища. Същевременно при дребните и междинните корабни компании от Азия, чиито товари са директно свързани с Китай, се следят големи спадове в паричните потоци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР