Корабите останаха на док в пристанищата, а железопътните превози бяха

...
Корабите останаха на док в пристанищата, а железопътните превози бяха
Коментари Харесай

Транспортният сектор в Гърция стачкува

Корабите останаха на док в пристанищата, а железопътните транспорти бяха спрени през днешния ден в Гърция поради стачка на работещите в транспортния бранш с искане за по-високи заплати.

Шофьорите на рейсове и таксита също вземат участие в стачката, което докара до тапи в центъра на Атина, защото хората потеглиха на работа с персоналните си коли, оповестява в. „ Катимерини “, представен от Българска телеграфна агенция.

Най-големият синдикат в частния бранш – Общата конфедерация на труда (ГСЕЕ), разгласи през днешния ден 24-часова стачка с претенции за по-високи заплати, отбрана на фамилиите с ниски и междинни приходи и наемане на повече личен състав за покриване на главните потребности на транспортната система, оповестява АНА-МПА. 

Минималната брутна заплата в Гърция бе нараснала този месец с 6,4 % до 830 евро, което е четвъртото сходно нарастване за последните пет години, напомня „ Катимерини “.

Работниците обаче настояват, че нарастването на заплатите им е незадоволително, с цел да се оправят с възходящите разноски за живот.

" Посланието е ясно. Работниците не могат да вържат двата края със заплати на дъното и цени до небето “, обявиха от Общата конфедерация на труда, която съставлява към 2,5 милиона трудещи се.

Консервативното държавно управление на премиера Кириакос Мицотакис, което завоюва преизбиране през юни предходната година, даде обещание да усили минималната работна заплата на 950 евро до 2027 година, когато ще завърши мандатът му. Плановете на държавното управление са междинната заплата да нарасне с 25 % до 1500 евро за същия интервал. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР