Корабът Царевна със 17 българи на борда е блокиран в

...
Корабът Царевна със 17 българи на борда е блокиран в
Коментари Харесай

Корабът "Царевна": Как се стигна до евакуацията на българските моряци


Корабът " Царевна " със 17 българи на борда е блокиран в украински води от началото на войната – 24 февруари.

Плавателният съд се намира покрай пристанището в Мариупол, където повече от месец се водят яростни бойни дейности сред съветската и украинската армии. Пристанището е безусловно на фронтовата линия на брега на Азовско море.

Освен от действителните бойни дейности, заплаха пред преместването му съставлява и съществуването на мини в морето.

В края на март околните на моряците сигнализираха, че корабът е с вреди в резултат на военните дейности.

14 български моряци и един украинец напуснаха кораба на 13 април. Петима моряци останаха на борда по лично предпочитание. Сред тях е и капитанът на " Царевна ".

Евакуацията на българските моряци и украинеца стартира предходната седмица.

Оказа се, че в интервенцията по извеждането на моряците не е взело участие военното разузнаване.

Темата стана мотив политиците у нас да насочат рецензии един към различен.

" Те са заложници на безхаберието на българското държавно управление, което прави всичко належащо с цел да подкрепя Украйна, само че не му пука за българските жители там ", съобщи водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

" Недопустимо е да се прави политически ПР на гърба на хора в неволя. От седмици българското държавно управление е в непрестанен контакт с двата кораба в Украйна и техните екипажи ", означи в отговор министър председателят Кирил Петков.

От Външното министерство обясняваха, че чакат украинската страна да обезпечи кулоар за евакуация.

" Още на 15 март външно министерство незабавно изпрати информацията до нашето посолство в Лондон, които са упълномощени за интернационалната морска организация и нашият дипломат там е показал въпроса за сини коридори, само че на този стадий още не са контрактувани дефинитивно ", уточни Антон Марков.

На 11 април в телефонен запис капитанът на " Царевна " и моряците оповестиха, че са добре и имат задоволително хранителни запаси.

Поводът за този диалог беше подправената вест, публикувана от съветски уеб сайтове, че заместник-началникът на милицията на самопровъзгласилата се Донецка национална република оповестява, че украински националисти от " Азов " са завладяли кораба.

На 13-ти април министър председателят разгласи, че е в ход евакуация. Moряците се придвижиха до Донецк, който е под контрола на Русия. Маршрутът, по който става изтеглянето на моряците се пазеше в загадка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР