Корабът Shahr E Kord (Шахр е-Корд), собственост на морската транспортна

...
Корабът Shahr E Kord (Шахр е-Корд), собственост на морската транспортна
Коментари Харесай

Какво прави ирански кораб от санкционния списък на САЩ на пристанището в Бургас?

Корабът Shahr E Kord ( " Шахр е-Корд " ), благосъстоятелност на морската транспортна компания на Иран, бе швартован от 18 до 20 април в пристанище Бургас. Това откри взаимно следствие на уеб страницата " Биволъ " в партньорство с онлайн журнала за интернационална сигурност De Re Militari.
Корабът е благосъстоятелност на компания, която се намира в санкционния лист на Съединени американски щати против Иран. Става дума за държавна компания Islamic Republic of Iran Shipping Lines (IRISL), известна като IRISL Group, IRI Shipping Lines или ARYA Shipping Company. Компанията е записана в столицата на Иран на адрес: No.37, Aseman Tower, Sayyade Shirazee Square, Pasdaran Ave., Tehran, Iran, P.O, Box 19395 – 1311.
Дружеството е засечено като един от главните подизпълнители на Министерството на защитата на Ислямската Република Иран и основната ѝ специфична работа – Ислямския революционен гвардейски корпус. Кораби на тази компания също по този начин на доста пъти са засичани да транспортират оръжия, боеприпаси и други товари за потребностите на армията на Иран и отбранителния й бранш.
На 18 април корабът е засечен сега на прекосяването си край крайбрежията на Турция – през пролива Босфор на път за пристанище Бургас. Този съд е тръгнал от сирийското пристанище Латакия на Средиземно море.
До момента липсва публична информация какво тъкмо е превозвал към Бургас и какво тъкмо е товарил на българското пристанище този транспортен съд в интервала 18 – 20 април 2019 година Според анализатори изцяло е допустимо товарът да е леко оръжие от България или други балкански страни.
" Компанията IRISL е под американски наказания поради даването на логистика на Министерство на защитата на Иран ", разяснява за " Биволъ " съоснователят на De Re Militari Руслан Трад.
Oтскоро глобите на Съединени американски щати включват и иранската армия, която също употребява държавната IRISL " за транспортиране на оръжия ". Това докара до включването на компанията в санкционния лист от страна на американските специфични служби.
" Това, което имаме като информация е, че Иран взима леко оръжие, боеприпаси, " Калашници " от България ", създавани в Казанлък ", споделя още Руслан Трад.
Според него сигнали за аналогични покупко-продажби е имало и преди – последно през миналата 2018 година:
" Тогава иранците също се пробваха да прекарат оръжие от България ". " Складираха ги към Павел баня ".
" Така че, това няма да е изненада, в случай че и тези дни транспортират оръжия ", установи журналистът, съгласно който управляващите в Техеран са в търсене на " нови места " за сходни покупко-продажби, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп вкара санкционния режим против Иран.
Руслан Трад е на мнение, че българските производители от отбранителния бранш в никакъв случай не са спирали деловите си контакти с Иран, по тази причина би трябвало да са осведомени с компанията, чийто транспортен съд е засечен първо в Босфора, след това край българското пристанище. " Сигурен съм, че знаят накъде отива този транспортен съд – най-вероятно да става дума за огромни фабрики, с цел да е налице такава активност ".
Напълно е допустимо и службите на Европейския съюз (ЕС) и България даже да са в течение за сключваните покупко-продажби, счита журналистът.
" Проблемът е там, че Евросъюзът се пробва да заобиколи глобите (на Съединени американски щати против Иран – бел. " Биволъ " ), по тази причина и нямам доверие, че ще последва каквато и да било реакция по този случай ".
Проверките ни в уеб страницата за морски трафик Marine Traffic посочваха, че корабът се намираше в Бургас на 18 и 19 април. Но на 20 април сутринта корабът е напуснал българските води и е тръгнал в посока Мисрата, Либия. Към момента на обявата той е във водите на Егейско море.
Това пристанище е под надзор на приетото от Организация на обединените нации либийско държавно управление в Триполи, с който образуват западнолибийски боен съюз с поддръжка на Турция, Катар и Италия.
Мисрата тези дни се намира под масирана офанзива на войските на маршал Халифа Хафтар (контролира Източна Либия с градовете Бенгази и Тобрук), подкрепян от Русия и Саудитска Арабия. Според източниците ни тези дни иранците в качеството си на съдружници на дейния в Либия Катар изпращат военна помощ с оръжия и муниции на Мисрата, с цел да устои на офанзивите.
" България, от своя страна, има близки връзки с Катар, а също по този начин и с Иран – по тази причина какъвто и да е този товар, няма да е изненада. Какво се транспортира с този транспортен съд тъкмо не се знае, едва ли е нещо прелестно ", разяснява Руслан Трад.
Междуправителственото съвещание с Иран: никакви оръжия?
Интересно съвпадане засече " Биволъ " в дните на швартоването на този транспортен съд край българското пристанище – в София се организираше 19-тата сесия на междуправителствената българо-иранска комисия за икономическо, промишлено, комерсиално и техническо съдействие.
Сесията включваше и бизнес конгрес сред бизнесмените на Иран и България, проведен от държавното управление на Бойко Борисов. Както се вижда в уеб страницата на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията (МТИТС), цели три прессъобщения има на 18 – 19 април за провежданите съвещания с присъединяване на министъра Росен Желязков и неговия сътрудник от Близкия изток – министъра на пътищата и градоустройството на Иран Мохаммад Еслами.
България и Иран организират през днешния ден взаимен бизнес конгрес, гласи първото от 18 април. На 19 април пък съгласно МТИТС в бизнес форума сред двете страни са взели присъединяване " повече от 60 български и 40 ирански компании ".
" Осемдесет милионният пазар на Иран и основното географско място на България са насочна точка за двустранното съдействие ", гласи пък вторият пресрелийз на транспортното ведомство с изведените в заглавие думи на Росен Желязков.
Че " България и Иран обмислят директна авио линия и обновяване на автобусния превоз на пасажери " пък е третият.
Според Росен Желязков " измежду секторите, в които нашата страна вижда предстоящ капацитет за комерсиално съдействие с Иран, са химическата, фармацевтичната, хранително-вкусовата и автомобилната индустрия, както и осведомителните технологии ".
" От значително значение за двустранните ни връзки е развиването на превоза, транспортната инфраструктура и възстановяване на взаимоотношението сред типовете превоз ", споделил е още министърът на превоза.
В региона на морския превоз " за поощряване на двустранното съдействие и обмена на морски лица на търговски кораби, двете страни договориха текст на Меморандум за съгласие за взаимно признание на свидетелствата за дееспособност ".
Обсъдена е била и " опцията за обновяване на активността " на Смесената комисия по енергетика и Съвместната работна група за природен газ.
Но отбранителният бранш не се загатва и с една дума нито в формалните речи на двамата министри, нито в резултатите от двата дни съвещания сред държавните управления и бизнеса, отразени за медиите и в трите прессъобщения на МТИТС.
Снимка: архив
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР