Корабът Мопанг, който е потънал между Созопол и Черноморец през

...
Корабът Мопанг, който е потънал между Созопол и Черноморец през
Коментари Харесай

Мопанг изхвърли мазут след 97 години на дъното край Созопол

Корабът " Мопанг ", който е потопен сред Созопол и Черноморец през далечната 1921 година, изпусна огромно количество мазут . Компетентните институции са подхванали всички нужни ограничения, оповестиха от пресцентъра на Областна администрация.

В региона, където се е появило петното са сложени бонови заграждения, с цел да спре неговото разпространяване. Взети са проби за разбор. Няма открита заплаха за живота и здравето на жителите . Институциите са на терен от първия подаден сигнал и наблюдават прецизно обстановката.

Предприети са всички нужни първични дейности. Днес в Областна администрация на Бургас ще се организира щаб с всички способени по проблема институции. Срещата е работна и след приключването й ще бъде изнесена цялостна информация по въпроса.

" Мопанг " е американски товарен параход от вида на по този начин наречените Liberty ships. Създаден е в Ню Джърси по специфична поръчка на 150 идентични плавателни съда за компенсиране на загубите от войната. Пуснат е на вода на 20 януари 1920 година.

Лежи в доста положително положение на десния си ръб на дълбочина сред 24-32 метра, на към 10 километра от Созопол. Възвишението от дъното е 10 метра. Основните повреди от гърмежа са в носовата част на кораба. Потопен е от остаряла морска мина от Първата международна война.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР