Корабът "Лайфлайн", заплашен от конфискуване в Италия, очаква в международни

...
Корабът "Лайфлайн", заплашен от конфискуване в Италия, очаква в международни
Коментари Харесай

Кораб с 230 мигранти чака дипломатическо решение в морето

Корабът "Лайфлайн ", застрашен от конфискуване в Италия, чака в интернационалните води дипломатическо решение и хранителни запаси за намиращите се на борда му към 230 мигранти, заяви наелата го немска неправителствена организация "Лайфлайн ", представена от Франс прес.
Рим изключи опцията да разреши на кораба да влезе в италианско пристанище и съобщи, че желае да ревизира дали националността на кораба подхожда на холандската му регистрация.
"Очакваме дипломатическо решение. Водят се договаряния сред разнообразни страни ", които може да одобряват кораба "Лайфлайн " и мигрантите, съобщи пред Агенция Франс Прес Аксел Щаер, представител на организацията в Германия, който отхвърли да заяви детайлности. Очаква се на следващия ден да бъдат получени хранителни муниции, медикаменти и завивки от Малта, добави той.
Италия упреква организацията "Лайфлайн " в дейности, противоречащи на интернационалното право, тъй като е взела на борда си мигранти в миг, когато либийската брегова защита е била на път да се намеси. Организацията твърди, че се е притекла на помощ на мигранти, изпаднали в затруднено състояние. Те са към 230 души, в това число 14 дами и 4 деца.
Представителят на "Лайфлайн " отхвърли обвиняванията на Италия, че корабът употребява незаконно холандското знаме и увери, че всички документи са в ред. Представителството на Холандия в Европейски Съюз от своя страна съобщи, че корабът не попада в холандските морски регистри.
Петима мигранти починаха през днешния ден край крайбрежията на Либия и близо 200 бяха избавени при опит да прекосят Средиземно море, заяви либийската брегова защита. При първата интервенция край град Гарабули са били избавени 94 мигранти, в това число 9 дами и 3 деца. Петима мигранти от Судан, Нигерия, Чад и Египет са починали при потъването на надуваемата лодка.
При друга интервенция в същия регион са били избавени 91 мигранти. Общо от сряда насам либийските сили са избавили или върнали 900 мигранти. Те са откарани в центрове за задържане, където чакат да бъдат върнати в родните си страни, отбелязва Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР