Корабът „Lady Dimine“, 160-метров зърновоз с капацитет 26 000 тона,

...
Корабът „Lady Dimine“, 160-метров зърновоз с капацитет 26 000 тона,
Коментари Харесай

Констанца се превръща в изходен пункт за украинско зърно

Корабът „ Lady Dimine “, 160-метров зърновоз с потенциал 26 000 тона, е вторият транспортен съд, който се готви да напусне пристанището на Констанца, претрупан със зърно от Украйна, съобщи „ Румъния Инсайдер “, представен от БГНЕС.

Корабът „ Panamax Unity N “, пренасящ над 71 000 тона царевица от Украйна, напусна пристанището на Констанца в края на април, като това е първият сходен превоз от началото на войната.

" Подкрепата за украинския експорт на зърно значи да се предотврати колосална вълна от международен апетит, провокирана от блокадата на украинските пристанища ", съобщи тогава Виорел Панаит, основен изпълнителен шеф на зърнения терминал „ Convex “, който обслужва транспортите, представен от Cursdeguvernare.ro.

" Отплаването на трети транспортен съд се чака след шест дни, като се надяваме да ускорим темпото ", разяснява в този момент Панаит, представен от Economica.net.

" Като се има поради злополучната обстановка, през която минават нашите украински съседи, би трябвало да им помогнем с каквото можем ", добави той.

Румънското пристанище на Черно море се трансформира в един от дребното изходни пунктове за украинските селскостопански артикули. Залогът е огромен за доста страни, които зависят от доставките на зърно от Украйна, която преди войната изнасяше до 4,5 млн. тона селскостопански артикули месечно, което представляваше 12% от пшеницата, 15% от царевицата и 50% от слънчогледовото олио от целия свят. Посредничеството при тези потоци оказва голям напън върху румънския транспортен потенциал. За натоварването на транспортен съд с потенциал 70 000 тона, какъвто е първият транспортен съд, претрупан с украинско зърно, са нужни 49 влака и още толкоз баржи или няколко хиляди камиона.

" Истинско усложнение ", споделя шефът на пристанище Констанца Флорин Гойдеа. " Войната в Украйна е предизвикателство, само че и опция ", добавя той.

Притиснато от нуждата да модернизира остарялата железопътна мрежа, държавното управление в Букурещ откри решение: възобновяване на 95 железопътни линии, датиращи от комунистическата ера и блокирани от стотици години от ръждясали вагони.

" Това е план на стойност 200 млн. леи, който е извънредно значим, тъй като ще разблокира пътния трафик в пристанището и ще разреши увеличение на ръководените ресурси ", акцентира Флорин Гойдеа.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР