Корабът има само един капитан!, скандираше насъбралото се множество от

...
Корабът има само един капитан!, скандираше насъбралото се множество от
Коментари Харесай

Новият политически ред в Италия - зелена брада и моцарела

Корабът има единствено един капитан! ", скандираше натрупалото се голям брой от над 10 000 души. Новият политически ред в Италия стартира да придобива образ и това си проличава на зеленото поле, където погледите на хората са вперени в политик, който се оправя с една от най-старите разграничителни линии в италианската политика.

Докато Матео Салвини излизаше на трибуната, с цел да произнесе тирада на митинга на дясната си партия " Лига " - учредена с концепцията Северна Италия да се отдели от Южна - десетки нови последователи на политическата мощ от южните региони го приветстваха с шумни и одобрителни възгласи.

Ежегодният протест, състоял се в неделя, е продължение на традиция, датираща от 1990 година Тогава на него бе насочен апел за самостоятелност на Севера, а в този момент това към този момент е забележителна акция на Севера и Юга, обединени зад новия облик на партията, натрапен от Салвини, като политическа мощ с антиимигрантска и евроскептична стратегия.

Неделният протест сподели по какъв начин преобразената " Лига " на Салвини и по-точно твърдите му ограничения против имиграцията трансформират италианската политика. Противниците виждат в него рисков популист, който се заиграва с национализма и страха от чужденците, само че с помощта на него рейтингът на партията се увеличи, а въздействието й обхвана нови територии.

Увеличаване на поддръжката

Откакто като министър на вътрешните работи Салвини реши да затвори пристанищата за по-голямата част от спасяваните в Средиземно море претенденти за леговище от Африка, поддръжката за " Лига " внезапно се усили, демонстрират допитвания.

" Сега това е национална, а не " Северна Лига ", сподели на митинга край село Понтида (на час път с кола от Милано) Анселмо Горга, младежкият координатор на партията от Базиликата, една от най-бедните области на Южна Италия.

Около него хора, облечени в синьо - новият цвят на " Лига ", се бяха смесили с множеството от присъстващите, към момента облечени в обичайния за партията зелен цвят. Един мъж даже си беше боядисал брадата в зелено, само че към този момент не се виждаха непознатите за Италия атрибути от отцепническия интервал на партията, като да вземем за пример шлемовете с рога. " Радваме се да бъдем част от това, даже с хора от Севера. Това, което споделя Салвини, за нас е закон, тъй като е добре за цялата страна ", сподели Горга.

На митинга имаше и щандове, на които се оферираше обичайната южняшка храна, като да вземем за пример моцарела. Митингът бе проведен същото поле, на което предходните генерации последователи на " Лига " призоваваха за обособяване на благоденстващия Север от Юга, заклеймяван, че е подкупен и единствено харчи пари.

След като Салвини промени " марката " на партията, с цел да подчертае националния й темперамент, поддръжката за нея в социологическите изследвания доближи до към 30 %, което е почти нивото на поддръжка на съдружния й сътрудник Движение " Пет звезди ". На изборите на 4 март " Лига " получи 18 % от гласовете, а самият Салвини беше определен за сенатор от южната област Калабрия.

" Той е единственият водач, кадърен да изрази въжделенията на хора, който като че ли нямаха никакво бъдеще ", сподели регионалният секретар на " Лига " за Калабрия Доменико Фурджуеле.

Пред множеството на митинга министърът на държавната администрация и член на " Лига " от Сицилия Джулия Бонджорно съобщи, че се усеща добре призната в северните бастиони на партията. " Като сицилианка от Палермо аз се почувствах като вкъщи си ", сподели тя под бурни ръкопляскания.

Прегръдки с Юга

Някои знакови за партията персони обаче не са изключително въодушевени от прегръдката на Салвини с Юга. Правеше усещане отсъствието от митинга на някогашния водач на " Лига " Умберто Боси, като формалната причина беше, че го боли гърбът. В отговор на въпрос за телевизионните фрагменти с южняците на митинга в Понтида той съобщи следното пред вестник " Кориере каузи сера ": " Видях само някакви хора, чийто интерес е да бъдат издържани (от Севера). "

От трибуната в Понтида Салвини приказва за още по-големите желания на " Лига ", надхвърлящи рамките на Италия. " Целта е да променим Европа и да дадем глас на народите, хокани от тези, които се грижеха само за финансовите доходи и мултинационалните корпорации и които ни предлагаха нестабилно и плашещо бъдеще ", сподели той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР