Кораб, потънал край нашите брегове през 3 век преди новата

...
Кораб, потънал край нашите брегове през 3 век преди новата
Коментари Харесай

Намериха кораб на 2300 години край българския бряг


Кораб, потопен край нашите крайбрежия през 3 век преди новата епоха, е бил открит по време на картирането на Черно море. Това сподели пред БНР доцент Любомир Димитров, теоретичен секретар на Института по океанология във Варна. Изследването на дъното на Черно море е част от два плана за проучване на европейското крайбрежие. 

За три години край българските крайбрежия океанолозите са разкрили 42 потънали кораба. Повечето от тях - дървени, са потънали още преди Първата международна война. Някои от тях са от интервала на Византийската и Османската империи и дават нова информация за комерсиалните пътища в Черно море. Заради сероводорода в Черно море на 200 метра дълбочина тук няма живот и надлежно микроорганизми, които употребяват дърво. Това е дало на учените неповторимия късмет да намерят корабите и товарите им непокътнати. Това прави Черно море съвършено непокътнато гробище за кораби. 

Откритите от морските археолози кораби са на дълбочина от 60 до 1800 метра. Всички плавателни съдове са снимани и включени в интерактивна галерия, която скоро ще бъде показана във Варна. В нея всеки клиент ще може да види триизмерно изображение на кораба, разположението му на морското дъно, товара му. 

Океанолозите са картографирали и многочислени газови извори на дъното на Черно море.

" Газ-метан се просмуква от морското дъно и образува към себе си колонии от бактерии, които употребяват метан, а също и от други, които се хранят с въглерода, отделян при потреблението на метан. Така се образуват стълбове от циментиран пясък, сходни на тези, които има на Побити камъни ", изяснява доцент Димитров. Най-близкият извор се намира пред Златни пясъци. Там, на километър във вътрешността в морето, ясно се вижда по какъв начин газът клокочи на повърхността на водата. Извори има и пред местността " Зеленика ", и в региона на " Дълбока " по Северното Черноморие, само че всички те са с дребен дебит.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР