Кораб, потънал край нашите брегове през 3 век преди новата

...
Кораб, потънал край нашите брегове през 3 век преди новата
Коментари Харесай

Кораб на 2300 години намериха морски археолози край българския бряг

Кораб, потопен край нашите крайбрежия през 3 век преди новата епоха, е бил открит по време на картирането на Черно море. Това сподели за Радио Варна доцент Любомир Димитров, теоретичен секретар на Института по океанология във Варна. Изследването на дъното на Черно море е част от два плана за проучване на европейското крайбрежие.

За три години край българските крайбрежия океанолозите са разкрили 42 потънали кораба. Повечето от тях - дървени, са потънали още преди Първата международна война. Някои от тях са от интервала на Византийската и Османската империи и дават нова информация за комерсиалните пътища в Черно море. Заради сероводорода в Черно море на 200 метра дълбочина тук няма живот и надлежно микроорганизми, които употребяват дърво. Това е дало на учените неповторимия късмет да намерят корабите и товарите им непокътнати. Това прави Черно море съвършено непокътнато гробище за кораби.

Откритите от морските археолози кораби са на дълбочина от 60 до 1800 метра. Всички плавателни съдове са снимани и включени в интерактивна галерия, която скоро ще бъде показана във Варна. В нея всеки клиент ще може да види триизмерно изображение на кораба, разположението му на морското дъно, товара му.

Океанолозите са картографирали и многочислени газови извори на дъното на Черно море. " Газ-метан се просмуква от морското дъно и образува към себе си колонии от бактерии, които употребяват метан, а също и от други, които се хранят с въглерода, отделян при потреблението на метан. Така се образуват стълбове от циментиран пясък, сходни на тези, които има на Побити камъни ", изяснява доцент Димитров. Най-близкият извор се намира пред Златни пясъци. Там, на километър във вътрешността в морето, ясно се вижда по какъв начин газът клокочи на повърхността на водата. Извори има и пред местността " Зеленика ", и в региона на " Дълбока " по Северното Черноморие, само че всички те са с дребен дебит. /Радио Варна
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР