Копривщица е живописно планинско градче, което е разположено в полите

...
Копривщица е живописно планинско градче, което е разположено в полите
Коментари Харесай

Възрожденският дух на Копривщица

Копривщица е картинно планинско градче, което е ситуирано в полите на Средна гора. Прекрасен възрожденски град, който постоянно подминаваме и оставяме за „ идващия път “. На късо разстояние от София, това китно местенце е доста уместно за разходка през уикенда.

Докосването до къщите, калдъръмените улици, чешмите и хората там основава чувството за пътешестване обратно във времето. Неслучайно назовават Копривщица град-музей. За ден можете да обиколите седемте къщи на бележити българи от епохата на Възраждането, чиито ориси са били тясно свързани с битките на българския народ за избавление от османско иго.

В Копривщица можете да усетите прелестната атмосфера на Възраждането с типичната за тази ера архитектура. Тук къщите за посетители са в обичаен копривщенски жанр.


Booking.com

Ослекова къща

Ослековата къща е архитектурно-строителен и живописен монумент на културата от епохата на Възраждането. Сега е частен обект и билетът за посещаване се заплаща на място. Намира се нагоре по уличката малко след Дирекцията на музеите. Сградата е от времето на Кримската война (1853-1856 г.), с доста красива архитектура, и се характеризира с богата стенописна декорация, както и със затворени към този момент салони на мястото на откритите по-рано чардаци. Там посетителите се срещат с бита и метода на живот във възрожденска Копривщица.

 Лютовата къща

Тази къща е измежду най-ценните архитектурни монументи в града. В нея има нещо, което рядко може да се види в други елементи на страната- галерия от присъщи за Копривщица плъстени, нетъкани килими, които тук доближават доста високо майсторство при тяхната декорация. Там посетителите се срещат с бита и метода на живот във възрожденска Копривщица.

 

Една от най-красивите възрожденски къщи, която оставя дълготраен спомен в съзнанието е домът на българския бунтовник Тодор Каблешков.

Къщата е един от най-завършените образци на необароковата архитектура в Българското възобновление. Каблешковата къща съставлява двуетажен дребен замък със съразмерен проект и овални пространства, стълбища, стени, еркери и тавани. Мебелировката е вградена, а в обширните пространства са ситуирани мебели, които са импорт от Виена.

Копривщица е отечество на:

  • Георги Бенковски
  • Найден Геров – български публицист и държавник
  • Йоаким Груев – просветник, преподавател, книгоиздател и общественик;
  • поета Димчо Дебелянов;
  • Тодор Каблешков;
  • Любен Каравелов
  • Петко Каравелов
  • Ненчо Палавеев

Първата спирка на всеки ученолюбив странник е Туристическият информативен център и разположената наоколо така наречен Купчийница. Оттук можете да си купите обиколен билет за главните музеи в града и да се изгубите в предишното.

Кола в града няма да ви би трябвало – уличките са тесни, а съвсем всичко се намира на пешеходно разстояние. Няма обозначена зона, само че в случай че оставите колата си в центъра на града, ще би трябвало да заплатите 2.20 лева за през целия ден.

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР