Копие от основополагащия научен труд на английския естествоизпитател Чарлз Дарвин

...
Копие от основополагащия научен труд на английския естествоизпитател Чарлз Дарвин
Коментари Харесай

Предлагат на търг уникално копие на Дарвиновия „Произход на видовете”"


Копие от основополагащия теоретичен труд на британския естествоизпитател Чарлз Дарвин „ Произход на типовете ”, с включени ръкописни бележки в него ще бъде препоръчан на търг от аукционната къща „ Кристис ” на 13 декември в Лондон.

Според информацията на аукционера извънредно скъпото копие е било изпратено за превод на немски. В бележките си великият академик даже показва в елементи какви промени е трябвало да се създадат в немскоезичната версия на обявата му. Монографията остава в ръцете на преводача до гибелта му през 1862 година, след което попада в ръцете на палеонтолога Мелхиор Нормайер и се предава на потомците му до ден сегашен.

Копие от първото издание на „ Произход на типовете ” се е продавало и преди, като тогава цената му доближи 269 000 паунда и то без да съдържа ръкописни бележки от Дарвин. Това се случва през 2009 година.

Затова и в този момент специалистите на Кристи считат, че ръкописа може да бъде продаден за цели 500 000 паунда.

Научният труд "Произход на типовете посредством натурален асортимент, или за запазване на облагодетелстваните раси в битката за живот" бива публикуван за първи път на 24 ноември 1859 и става основа на еволюционната доктрина. В работата си Дарвин твърди, че развиването на групи от организми се дължи на естествения асортимент и потвърждава променливостта на другите типове растения и животни. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР