Копенхагенският ресторант , едно от най-добрите заведения за хранене в

...
Копенхагенският ресторант , едно от най-добрите заведения за хранене в
Коментари Харесай

Noma - най-добрият ресторант в света затваря

Копенхагенският ресторант, едно от най-хубавите заведения за хранене в света, с три звезди Мишлен, ще затвори в края на 2024 година Заведението, постоянно класирано като едно от най-хубавите в света, ще се трансформира в тестова кухня, наричана хранителна лаборатория. Това в действителност не е край, а е самобитно ново начало за  Noma, като през 2025-а добилият паметен статус основен готвач на ресторанта и екипът му ще го трансфорат в „ гигантска лаборатория, пионерска тестова кухня, отдадена на работата по нововъведенията в храните и създаването на нови усети, такава, която ще споделя плодовете на нашите старания по-широко от всеки път “.

Въпреки че повече няма да обслужва клиенти, Noma ще продължи да обслужва електронния магазин на марката -, а ресторантът ще бъдат отварян единствено за така наречен рop-up ивенти.

 
               

„ За да продължим да бъдем Noma, би трябвало да се променим... Зимата на 2024 ще бъде последният сезон на Noma, както го познаваме “, показа Редзепи  в обява в Instagram.

„ Започваме нова глава “, добави основният готвач, разкривайки името на новия план Noma 3.0

Открит през 2003 година от Клаус Майер и Рене Редзепи, с име получено от редуциране от датските думи „ nordisk “ (нордически северен, скандинавски) и „ mad “ (храна), ресторантът, чието име публично се изписва като , отвори порти за пръв път в центъра на Копенхаген, а след двугодишна пауза през 2018 година  заведението претърпя „ ново раждане ” в друг, по-озеленен квартал на датската столица.

 
               

Noma и неговият кулинарен екип са пионери в жанр на готвене, който стана прочут като, разчитайки главно на локални, усърдно подбрани артикули. Комбинацията от сложното им обезпечаване, наред с трудоемките процеси да приготвянето им и „ графиците, нужни за тяхното осъществяване, просто не могат да съществуват взаимно с почтени, обективни и хуманни работни практики ”, показа Редзепи пред. „ Това е неустойчиво “, добави той. „ Финансово и прочувствено, като шеф и като човешко създание, съгласно мен това просто не работи. “

 
               

Съобщението за затваряне на Noma идва единствено месеци откакто ресторантът стартира да заплаща на стажантите си, известни като stagiaires. В света на изисканите заведения за хранене стажантите рядко получават възнаграждение и постоянно са подложени на изтощително работно време в подмяна на скъпия опит от работата в топ ресторант. Тъй като Noma е може би най-престижната кухня в света, за заведението непрекъснато има напор от искащи да се учат от най-уважаваните готвачи в промишлеността.

Ресторантът постоянно се класира измежду първите 10 в листата на, в това число номер 2 през 2019 година и номер 1 за три поредни години от 2010 до 2012 година, както и през 2021 година

е прочут с за трансформирането на скандинавската кухня с авангарден и минималистичен метод. Той освен употребява нови техники, само че оказа помощ и за преоткриването на забравени артикули и способи на обработка на храната с акцент на ферментациите и потреблението на устойчиви местни артикули, създадени  и отгледани по отношение на екологичните правила. Доказателство за това е и менюто, в което има ядливи шишарки, рагу от северен елен и хрупкав невен със сос от уиски и яйчен жълтък.

 
               

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР