Копенхаген. Вероятният нов министър-председател на Дания Мете Фредериксен трябва да

Копенхаген. Вероятният нов министър-председател на Дания Мете Фредериксен трябва да ...

The Local: Какво очакват датските леви партии в разговорите за формиране на ново правителство.

Копенхаген. Вероятният нов министър-председател на Дания Мете Фредериксен трябва да постигне споразумение с останалите леви партии, за да си осигури платформа, на която да се формира правителство, пише датската редакция на европейското издание The Local
Освен собствените социалдемократи на Фредериксен, трите други партии в традиционния „червен блок“ отляво на датския парламент са от решаващо значение за формирането на новото правителство. Това е така, защото, въпреки че лидерът на социалдемократите иска да работи както с дeсните, така и с левите политически партии, но когато става дума за правителството, левите партии трябва да гласуват, за да я утвърдят като премиер.
Това би могло да се очаква, точно както стандартната позиция на партиите в дясно би била да подкрепят лидерът на либералите Ларс Лекке Расмусен.
Но левите партии - социалните либерали, Социалистическата народна партия и Червено-зеления съюз - сега ще се стремят да осигурят гаранции за ключовите си области на политиката в замяна на това, че ще осигурят пълно мнозинство, за да потвърдят Фредериксен като премиер.
В петък политическият лидер на Червено-зеления съюз каза Перниле Скипер, че нейната партия ще предприеме прагматичен подход към преговорите и очаква други да направят същото.
„Нашата позиция е, че всички ние ще се приспособим един към друг. Никой не разполага с 90 места, включително и ние. Готови сме да правим компромиси и да преговаряме. Но Съюзът на също има своите граници, ”каза лидерът, чиято партия има 13 места.
Най-лявата партия, според Скипър се опитва да премахне ограниченията за социално подпомагане. Тя също така нарече „наложително” всяко ново правителство да следва левия подход към икономиката.
Това би могло да бъде пречка пред социалните либерали, левицата от центъра, която иска да облекчи стриктния подход на Дания към имиграцията, като същевременно запази резерв в публичните разходи.
Мортен Остергаард, лидер на социалните либерали, призова Фредериксен да обещае нова посока за имиграцията - включително отхвърляне на противоречивия закон за „промяна на парадигмата“, който социалдемократите помогнаха да се премине по-рано тази година.
Социалните либерали, които удвоиха представителството си на 16 места в изборите, искат обещания за околната среда, както и намаляване на минималната работна заплата, необходима на квалифицирани професионалисти извън ЕС, за да отговарят на условията за работа и разрешение за пребиваване ..
Социалистическата народна партия (СФ), водена от Пия Олсен Дир, иска по-снизходителна политика за имиграция и убежище, по-специално вдигане на сегашния лимит за бежанците от квотите на ООН и по-добри условия за децата центровете за убежище.
Дир също така изясни преди изборите, че СФ ще се стреми към въвеждане на минимални изисквания за съотношението персонал-дете в детските заведения.
Тъй като Фредериксен заяви, че се стреми да „продължи имиграционната политика на предишното правителство, и отхвърля съотношенията в грижата за децата, те изглеждат като потенциални точки на конфликт със СФ, която също удвои дела на последните избори до 14.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net