Русия предупреждава, че даренията на F-16 ще ескалират войната с Украйна

...
КОПЕНХАГЕН (Ройтерс) - Русия в понеделник осъди решението на Дания
Коментари Харесай

КОПЕНХАГЕН (Ройтерс) - Русия в понеделник осъди решението на Дания и Холандия да дарят изтребители F-16 на Украйна, заявявайки, че този ход ще ескалира конфликта .

Дания и Холандия обявиха в неделя, че ще доставят F-16 на Украйна, като първите шест трябва да бъдат доставени около Нова година.

„Фактът, че Дания вече има реши да дари 19 самолета F-16 на Украйна води до ескалация на конфликта", каза руският посланик Владимир Барбин в изявление, цитирано от агенция Рицау.

"Като се крие зад предпоставка, че самата Украйна трябва да определи условията за мир, Дания се стреми със своите действия и думи да остави Украйна без друг избор, освен да продължи военната конфронтация с Русия“, каза той.

Датският министър на отбраната Якоб Елеман-Йенсен каза, че Украйна може да използва дарените F-16 само на собствената си територия.

„Ние даряваме оръжия при условие, че те се използват за прогонване на врага от територията на Украйна. И не повече от това", каза Елеман-Йенсен в понеделник.

"Това са условията, независимо дали става дума за танкове, бойни самолети или нещо друго", каза той.

Дания ще достави общо 19 самолета. Холандия разполага с общо 42 F-16, но все още не е решила дали всички ще бъдат дарени.

Украинският президент Володимир Зеленски каза в неделя, че самолетите ще укрепят противовъздушната отбрана на Украйна и подпомогнете нейната контраофанзива срещу руските сили.

(Доклад от Джейкъб Гронхолт-Педерсън; Редактиране от Ангъс МакСуон и Филипа Флетчър)

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР