Копърът има заслужена слава не само като кулинарна подправка, но

...
Копърът има заслужена слава не само като кулинарна подправка, но
Коментари Харесай

Защо копърът е лекарство?

Копърът има заслужена популярност освен като кулинарна фалшификация, само че и като растение с лечебни свойства. Той се употребява за попречване на дефицита на витамини през зимните дни, за лекуване на болести на пикочната и половата системи, за стабилизиране на кръвното налягане и при някои козметични проблеми.

Ароматният култивиран копър е едно от най-популярните и публикувани пикантни растения, което се употребява в готвенето заради неповторимия си мирис. Това е една от най-често срещаните подправки в кухнята. Копърът се употребява необятно при приготвянето на рибни, месни и зеленчукови ястия, с цел да им придаде неповторим мирис.

Свежият копър се прибавя към салати, супи, съществени ястия. Изсушеният копър също се употребява като фалшификация, като неговата енергийна стойност е по-висока спрямо пресния. Семената на ароматното зелено растение се употребяват в производството на маринати.

Тази фалшификация крие доста потребни свойства, за които малко на брой знаят или подозират.

Лечебните свойства на копъра
Снимка: shutterstock  Защо копърът е лекарство?
Ако консумирате копър с " тежка " храна това ще форсира разграждането на мазнините. Копърът е с ниско наличие на калории - единствено тридесет килокалории на 100 грама зеленина, тъй че може безвредно да се употребява в диетичното хранене, с цел да го обогати с потребни субстанции.Лечебните свойства на копъра

Тази ароматна билка съдържа цялостен набор от хранителни субстанции. Копърът съдържа огромно количество микроелементи - каротин, калий и калций, витамини А, В1 и В2, фолиева и аскорбинова киселини, етерични масла. Редовната консумация на копър ще ви помогне да се отървете от безсънието, да освежите тена си, а също по този начин ще ускорите растежа на косата и ще заздравите ноктите си.

Копърът е потребен и тъй като има съдоразширяващи свойства. Поради това може да се употребява за стабилизиране на кръвното налягане при хора с хипертония.

Лосионите от копър ще оказват помощ при проблематична кожа, защото копърът има бактерицидни свойства.

Компрес с охладена настойка от копър преди лягане ще помогне за облекчение на умората и напрежението в очите и при зачервени клепачи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР