Координираните усилия за спасяване на банките от фалит са нож

...
Координираните усилия за спасяване на банките от фалит са нож
Коментари Харесай

Защо никой не видя навреме катастрофата на Креди Сюис“

Координираните старания за избавяне на банките от банкрут са нож с две остриета. От една страна сходни акции внасят утешение и известна сигурност, само че от друга - са явен сигнал за това, че има „ пожар “.

За да потуши пламтящия пожар, бе реализирано съглашение „ Креди Сюис “, да бъде поета от по-големия си съперник „ Ю Би Ес “ за цена от към 3 милиарда швейцарски франка.

Гаранция за 200 милиарда франка

Целта е посредством сливането на двете банки да се предотврати по-нататъшна неустановеност на финансовите пазари. Сделката е обезпечена с голям брой ограничения за поддръжка - Швейцарската централна банка даде

гаранции за ликвидност в размер на не по-малко от 200 милиарда франка, държавното управление - за загуби в размер на 9 милиарда франка,

а купувачът ще носи отговорност за възможни загуби в размер до 5 милиарда франка. Централните банки по света приветстваха тези ограничения.

Председателите на ЕЦБ Кристин Лагард и на ФЕД Джером Пауъл похвалиха управляващите в Берн и останалите страни в съглашението за решителните дейности. Шефката на ЕЦБ и американският ѝ сътрудник считат, че банковата среда в техните райони е устойчива, а кредитните институции от двете страни на Атлантическия океан разполагат с задоволително капитал и ликвидност.

Спешна акция

За следващ път централните банки са в центъра на незабавна избавителна акция. Американският Федерален запас и държавното управление във Вашингтон реагираха неотложно, с цел да успокоят обстановката след банкрута на „ Силикон Вели банк “. Мащабните гаранции за ликвидност в размер на над 200 милиарда франка, предоставени от Швейцарската централна банка, също преследват сходна цел. През последните години „ Креди Сюис “ привличаше внимание най-много поради неприятното си ръководство и многочислените кавги.

Стойността на нейните акции се срина, а клиентите изтеглиха големи капитали.

Само през предходната година отливът на средства възлизаше на 123 милиарда швейцарски франка. След банкрута на „ Силикон Вели банк “ този развой се форсира, а в последно време ежедневно изтичаха по близо 11 милиарда швейцарски франка, написа Дойче веле.

Скандални бонуси

АРД разкрива обаче и един абсурден факт, базирайки се на публикация на швейцарския вестник „ Тагесанцайгер “ - от 2013 година насам топ мениджмънтът на банката е получил 32 милиарда франка под формата на
бонуси. Същевременно за същия интервал „ Креди Сюис “ е осъществила загуба от 3,2 милиарда франка. Спешните дейности на централните банкери, управляващите и банковите управления през уикенда целяха да се откри решение преди откриването на борсовата търговия в Азия. „ Креди Сюис “ е измежду 30-те финансови институции в света, които се считат за " редовно значими “ – те са прекомерно огромни, с цел да им бъде разрешено да банкрутират. Ако беше оставена без поддръжка, закъсалата швейцарска банка вероятно би потопила международния банков и финансов бранш в нова рецесия.

Спешното усвояване на " Креди Сюис " от „ Ю Би Ес “ е и най-голямото банково обединение след банковата и финансова рецесия от интервала след 2007-2008 година.

Като разследване от нея цялата международна стопанска система изпадна в една от най-тежките си рецесии.

Нетрайно решение?

Сливането сред " Креди Сюис " и „ Ю Би Ес “ обаче основава банков исполин с монополно състояние в доста пазарни сфери в Швейцария. " Кризата през 2008 година в действителност ни научи, че не би трябвало да имаме прекомерно огромни банки.

С това обединение на две банки, които и преди бяха редовно значими, получаваме още по-голям състезател.

Това решение не е трайно и единствено задълбочава казуса с прекомерно огромните банки “, разяснява Герхард Шик от гражданското придвижване „ Finanzwende “.

„ Катастрофата на „ Креди Сюис “ не е просто историята на една нестабилна швейцарска банка “, разяснява АРД. „ Нейният залез разклаща и обичайното самовъзприятие на Швейцария като демократичен стопански поръчител за непоклатимост и сигурност. “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР