Координираните действия на ниво ЕС са от ключово значение за

...
Координираните действия на ниво ЕС са от ключово значение за
Коментари Харесай

Министър Радев: Координираните действия в ЕС са ключови за овладяване на цените на енергията

„ Координираните дейности на равнище Европейски Съюз са от основно значение за реализиране на стратегическа самостоятелност, при гарантиране устойчивостта на енергийната система и преодоляване на нестабилните цени на силата. “

Това сподели министърът на енергетиката Румен Радев по време на неофициалното съвещание на министрите на околната среда и енергетиката, което се организира във Валядолид, Испания.

В центъра на полемиките на съвещанието бяха въпроси, свързани с Конференцията на Организация на обединените нации по изменението на климата /СОР 28/, както и приноса на енергийния бранш за реализиране до 2030 г . на амбициозните цели, залегнали в Парижкото съглашение. Укрепването на веригата на енергийните доставки, провокациите пред цифровизацията на вътрешния енергиен пазар, както и ръководството на търсенето и съхранението също бяха измежду централните тематики на разискване.

Министър Радев означи напъните на българската страна за диверсификация ни източниците и маршрутите за доставка на енергийни запаси , реализиране на енергийна сигурност и конкурентоспособност. По неговите думи, ускоряването на зеления преход посредством потребление на повече сила от възобновими източници и повишение на енергийна успеваемост ще понижи излъчванията и зависимостта от вносни изкопаеми горива и ще обезпечи налични цени на електрическата енергия за европейските жители. Същевременно основно значение в процеса ще продължи да има отчитането на националните особености на страните членки и правилото за софтуерна индиферентност.

„ Постигането на цифровизиран и интегриран вътрешен енергиен пазар в Европейски Съюз ще изисква усилване на съдействието и солидарността “ , уточни в умозаключение министър Радев.

Осигуряването на високо равнище на еластичност на енергийната система посредством вложения в предпазване и развиване на мрежовата инфраструктура би разрешило по-лесно и по-ефективно консолидиране на силата от възобновими източници в мрежата .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР