Координирани почти едновременни шест бомбени взрива навръх католическия Великден в

...
Координирани почти едновременни шест бомбени взрива навръх католическия Великден в
Коментари Харесай

Над 190 избити и стотици ранени от бомби в църкви и хотели в Шри Ланка

Координирани съвсем едновременни шест бомбени гърмежа точно на католическия Великден в три католически църкви и три първокласни хотела в Шри Ланка избиха над 190 души и раниха още стотици хора, оповестиха шеф на болница и чиновници на локалната полиция, като това става след затишието откъм огромни офанзиви в страната след края на гражданската война преди 10 години.

Властите обявиха, че подозират, че гърмежите в две от църквите са били осъществени от атентатори самоубийци . Взривовете в църквите са станали по време на великденските служби, когато те са били изпълнени с хора.

По-късно от локалната полиция прецизираха, че минимум 35 души от починалите са чужденци . Сред тях са американци, британци и холандци.
 Още две детонации в Шри Ланка
Още две детонации в Шри Ланка

При тях са починали минимум петима души

Министър-председателят на Шри Ланка Ранил Викремесингх назова гърмежите " мерзки " и сподели, че държавното управление работело за " преодоляване на обстановката ". Също по този начин министър председателят е свикал изключително съвещание на съвета за национална сигурност в дома си.

" Призовавам всички жители на Шри Ланки през това трагично време да останат обединени и мощни ", написа Викремесингх в " Туитър ".

" Ройтерс " прецизира, че единствено в една от църквите , която се намира в град Котахена северно от столицата Коломбо, повече от 50 души са починали , като фрагменти демонстрират тела, лежащи на земята, кръв и опустошен покрив.
 В Шри Ланка постановиха комендантски час и стопираха достъпа до обществените мрежи
В Шри Ланка постановиха комендантски час и стопираха достъпа до обществените мрежи

Всички вечерни служби за Великден в църквите са анулирани

Други минимум 25 души са починали при офанзива против черква в град Батикалоа в Източна провинция.

Засега никоя формация не е поела отговорност за кръвопролитните набези в страна, която воюваше в продължение на десетилетия с тамилските сепаратисти до 2009 година, като по време на тази война бомбените гърмежи в столицата бяха нещо всекидневно.

Директорът на Националната болница в Коломбо Саминди Самракун съобщи, че знае за най-малко 20 смъртни случая и 280 ранени единствено в столицата.

Трите ударени първокласни хотела са в Коломбо - " Шангри-Ла ", " Кингсбъри " и Cinnamon Grand Colombo. Засега не е ясно дали в хотелите има жертви.

Източник в полицейския бомбен отряд сподели, че една от детонациите е била в църквата " Св. Антоний " в Коломбо.

Църквата " Св. Себастиан " в преобладаващо католическия град Негомбо разгласява фотоси на разрушението в храма на страницата си във " Facebook ", показващи кръв по пейките и пода, като изиска помощ от обществеността.

Към 12:00 часа няма данни за потърпевши български жители при терористичните офанзиви в Шри Ланка, оповестиха от българското Министерство на външните работи, като се позоваха на информация от посолството ни в Индия.

В един от потърпевшите хотели - Shangri La, се намират шестима български жители, които са в сигурност . Те имат връзка с посолството в Делхи.

От Министерство на външните работи предлагат на българските жители в Шри Ланка да заобикалят места, в които се организират религиозни прояви или наоколо до религиозни храмове , а също и да демонстрират нерешителност, в случай че са наоколо до огромни събирания на хора, митинги или демонстрации.

При нужда от подпомагане българските жители могат да се свържат с посолството в Индия на дежурен телефон: +919910999498.

Сигнали и молби за подпомагане при бедствени обстановки на български жители се одобряват непрекъснато и на телефонните линии на Дирекция " Ситуационен център ": +359 2 948 24 04 или имейл: [email protected].
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР