Координирана атака срещу националния интерес на България“ и подход срещу

...
Координирана атака срещу националния интерес на България“ и подход срещу
Коментари Харесай

Координирана атака срещу националния интерес. Енергийният министър отхвърли обвиненията към Булгаргаз

„ Координирана офанзива против националния интерес на България “ и метод против енергийната политика на държавното управление, „ граничещ с война “. По този метод енергийният министър Александър Николов дефинира изказванията на представители от разнообразни политически сили, свързани с дейности на новото управление на държавната компания „ Булгаргаз “.

На въпрос, кои са хората, които упражняват тази офанзива Николов отговори поименно, че става въпрос за Бойко Борисов, Делян Добрев, Румен Овчаров и Румен Петков , както и други „ вицеприерми, министри и политически представители “.

Реакцията на Николов пристигна, откакто в събота някогашни министри и сегашни представители на политически сили като Борисов, Овчаров, Добрев, Петков и други упрекнаха в обири новото управление на „ Булгаргаз “.

Обвиненията пристигнаха по отношение на осъществени покупко-продажби от „ Булгаргаз “ в петък. Според представителите на някогашни ръководства те са били за 60 хиляди мегаватчаса, „ осъществени за секунди “ и ориентирани към съответни прекупвачи. Всичко това, съгласно тях, е ощетило страната и е довело до облаги на трети лица.

„ Ще потвърдим, че са крали в петък вечер. И то са крали милиони “, сподели в събота Бойко Борисов, който на няколко пъти се базира на думите на енергийният министър от държавното управление на Сергей Станишев Румен Овчаров .

В неделя заран на специфична конференция по тематиката Александър Николов отхвърли част от изказванията за покупко-продажбите, осъществени в петък от новото управление на „ Булгаргаз “. Той акцентира, че става въпрос не за 60 хиляди, а за 34 хиляди мегаватчаса , които са част от остатъка в количествата на ползване, планувани за 5 и 6 февруари. В покупко-продажбите са продадени 14% от авансово плануваното ползване на дневна база, а не за 50%, както настояват Овчаров и Борисов.

„ Булгаргаз е сключила 18 покупко-продажби с 10 контрагенти. Сделките са осъществявани в границите на часове, а не за няколко секунди, както беше декларирано “, сподели Николов и добави, че покупко-продажбите са били в размер на 5 млн. лева От тях 1.5 млн. са облага за „ Булгаргаз “, а позитивният финансов резултат за сдружението е в размер на към 500 хиляди лева Той акцентира, че главното количество от осъществения микс е било образувано от газа, закупен на най-високи стойности – този от съветския колос „ Газпром “.

По думите на Николов сходна договорка рано или късно е щяла да бъде осъществена, само че в този момент това се е случило на допустимо най-хубавата цена. Той акцентира, че покупко-продажбите са били осъществени по допустимо най-прозрачния метод на газовия хъб „ Балкан “.

Енергийният министър сподели още, че новото управление е разкрило ликвидна дупка в „ Булгаргаз “ в размер на към 200 млн. лева Тя се получава поради идните заплащания от към 650 млн. лева, които обаче ще дойдат против вземания за към 400 млн.

Николов удостовери и думите на новия ръководител на Съвета на шефовете в сдружението Иван Топчийски, че с мениджмънта на „ Булгаргаз “ са били сключвани на трудовите връзки с обезщетения за над 170 хиляди лева, което е можело да се избегне. Това се е случило на фона на наличност в „ Булгаргаз “ от 600 хиляди лева

Въпреки обстановката в компанията Николов подсигурява, че до газова рецесия няма да се стигне и че семействата няма да останат на топло и студено. Той сподели, че по време на визитата си в Азербайджан в петък и събота са водени договаряния за доставка на спомагателни количества газ, който е на по-ниска цена, от тази, на която България купува от Русия.

На 29 февруари предходното управление на, ръководещо „ Булгаргаз “ от 2016 година насам,. От кабинета оправдаха това с дейности „ срещу ползите на нашата страна, срещу ползите на бизнеса и срещу ползите на българските жители “. Премиерът Кирил Петков акцентира, че се.

Смяната на управлението на сдружението провокира остри реакции от опозицията, а подозрения за дейностите на държавното управление изрече и президентът Румен Радев .

Старото управление, отпред с освободения изпълнителен шеф Николай Павлов , отхвърля всички обвинявания, отправени от кабинета.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР