„Координацията между здравната инспекция, лечебните заведения в област Благоевград и

...
„Координацията между здравната инспекция, лечебните заведения в област Благоевград и
Коментари Харесай

Д-р Златанов: В област Благоевград има достатъчно свободни болнични легла

„ Координацията сред здравната ревизия, лечебните заведения в област Благоевград и екипите за незабавна здравна помощ, която дружно с сътрудниците сте основали, е на доста положително равнище. Сигурен съм, че реализирайки предложенията, които през днешния ден обсъдихме, ще извършите по този начин, че тази съгласуваност да бъде отлична. " Това сподели зам.-министърът на опазването на здравето доктор Александър Златанов по време на среща в регионалния град заместник-министърът на опазването на здравето доктор Александър Златанов, шефът на РЗИ-Благоевград доктор Петър Илиев и екипът му, представен от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Зам.-министърът беше в Благоевград, с цел да се запознае на място с настоящата епидемиологична конюнктура и основаната организация за здравното обслужване на болните от COVID-19.

Област Благоевград се намира на Етап 1 от настоящия Национален действен проект за справяне с пандемията от COVID-19, а на този стадий лекуването на жители с коронавирусната зараза се реализира в болничните структури по инфекциозни заболявания, пневмология и фтизиатрия, кардиология, вътрешни заболявания, ендокринология, педиатрия, неонатология, детска пневмология и фтизиатрия, както и в структури за интензивно лекуване при обезпечена опция за изолираност на болните.

За област Благоевград 14-дневната заболяемост от COVID-19 на 100 хиляди души население е 333. Лечебните заведения в региона разполагат с задоволително свободни болнични кревати за пациенти с COVID-19, в т. ч. и с задоволително интензивни кревати. В момента в регионалния град са приети в болница 26 пациенти, диагностицирани с коронавирусна зараза. На територията на цялата област към 4 август общият брой на настанените в лечебни заведения пациенти с COVID-19 е 48, като в интензивно поделение е настанен един пациент.

По време на срещата беше посочено, че област Благоевград разполага с задоволително болнични кревати и даже и при вероятно повишение на заболяемостта не се чака свръхнатоварване върху здравната система. Беше посочено, че броят на болничните кревати за интензивно лекуване по контракт с НЗОК в региона е над 1500. Двамата разясниха, че шефовете на РЗИ могат да дефинират съответен брой кревати в лечебните заведения за действия, свързани с COVID-19 при прекосяването на съответната област в Етап 3 на Националния проект.

Във връзка с координацията сред лечебните заведения, центъра за незабавна помощ с неговите филиали и районната здравна ревизия, заместник-министър Златанов посети и беседва с екипите на ЦСМП-Благоевград и районната координационна централа, както и експертите от незабавното приемно поделение на държавната болница. Директорът на МБАЛ Благоевград доктор Огнян Митев беше безапелационен: „ Нямаме проблем с обезпечаването на болнични кревати както за пациентите с COVID-19, по този начин и за тези, които не са диагностицирани със болестта. "

Зам.-министър Златанов и доктор Митев разискаха още финансовото положение на болничното заведение, кадровата ѝ обезпеченост и други тематики, свързани с дневния ред на лечебното заведение. Двамата посетиха и диагностично-консултативния център към болничното заведение, където разговаряха с лекари и пациенти.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР