Координацията между институциите в област Русе по въпроса с влизащите

...
Координацията между институциите в област Русе по въпроса с влизащите
Коментари Харесай

Анатоли Станев: Координацията между институциите в област Русе по отношението на мигрантите от Украйна е на много добро ниво

Координацията сред институциите в област Русе по въпроса с влизащите в страната жители, бягащи от спора в Украйна, е на едно доста положително равнище.

Това съобщи регионалният шеф Анатоли Станев. „ Връзката сред способените институции е непрекъсната, 24-часова “, разясни той. Веднага при влизането на територията на Република България, без значение на кой граничен пункт се случва това, всеки от мигрантите бива питан от какво има потребност и дали търси леговище и протекция в страната. Подробен разбор на обстановката сочи, че подадените молби за протекция на границата при Русе са към 50. Всички те са обаче на хора, които не са имали нужните документи за пътешестване, позволяващи влизане в България. Никой от тях не е имал потребност от спомагателна помощ, като настаняване и изхранване, нито е останал на територията на област Русе. Оказва се, че множеството от влизащите през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “ избират да продължат за вътрешността на страната – най-много към София, Варна и други огромни градове. Друга част, която е по-голяма от оставащата в България, не престават към други страни. Съвсем дребна част, която е в порядъка на към % – два, избират да останат за по-дълъг интервал в Русе. Най-често те преспиват на хотел или при познати.

„ Предприемат се нужните ограничения, мобилизирани са ресурсите на институциите от държавната и локалната власт. Активно се работи и с БЧК. Няма мотив за ненужно напрежение, което неведнъж се поражда от положителната воля и желанието за съпричастност на някои доброволци. Всички хора биват посрещани на границата от готови експерти. На място от БЧК има оисгурени пакетирани храни и топли питиета. Ръководството и екипът на Областна администрация – Русе са в непрекъснат контакт с управляващите за граничен и митнически надзор, Министерството на външните работи, както и с кметовете на общините от района “, сподели още Станев. Той и неговият заместител Людмил Христов вземат участие директно в координацията на процеса по приемане на идващите от Украйна. Късно нощес и двамата бяха дружно с представители на други институции на Централната жп гара в града, където разговаряха с част от мигрантите, които бяха докарани в Русе с рейсове от румънско-украинската граница. „ На място е планувана топла чакалня за тези от тях, които желаят да продължат пътя си в страната или да заминат за друга страна. Там също от БЧК бяха оставени храни и питиета, които бяха раздавани от чиновници на гарата в Русе. Готови сме за поддръжка на всеки човек в потребност и го вършим, само че не дребна част от мигрантите имат явен проект още преди да влязат в страната и самите те декларират, че нямат потребност от по-специфични грижи “, сподели още Станев. Той ще организира и работни срещи с регионални шефове от прилежащи области. С тях ще бъде разисквана опцията за настаняване на мигранти в близки до Русе области, при вероятно настъпване на сериозна бежанска вълна.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР