Координационният съвет на КНСБ задължава ръководството на КНСБ да предложи

...
Координационният съвет на КНСБ задължава ръководството на КНСБ да предложи
Коментари Харесай

КНСБ с нови искания

Координационният съвет на КНСБ задължава управлението на КНСБ да предложи в Националния съвет за тристранно съдействие и в Народното събрание оферти за възстановяване на параметрите на бюджета на Държавното публично обезпечаване.

В позиция на Конституционен съд на КНСБ по плана на Закон за бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2021 година се упорства да се усили (макар и не от началото на годината) минималният размер на компенсацията за безработица на 17 лева, което ще направи много по-адекватна отбраната на нискодоходните групи.

Позицията е оповестена на уеб страницата на КНСБ.

Да се усили компенсацията за развъждане на дете до 2-годишна възраст от 380 най-малко на 440 лева, с цел да се поддържа по-адекватно повишената нужда при издръжката на фамилиите с деца до 2 година в пандемичната обстановка, желаят още от КНСБ.
Във връзка с анонса на държавното управление за даване на ваучери за храна на стойност 120 лева на хората с пенсии от минималната до равнището на линията на беднотия, КНСБ да предложи и аргументира даването на тази сума да стане посредством пенсионната система и не под форма на ваучери, а в пари, желаят още от Конституционен съд на КНСБ.

Това ще облекчи както институциите, по този начин най-много пенсионерите, а не на последно място ще спести непотребни административни разноски за печатане на ваучерите, тяхното разпространяване, обвързването на комерсиалната мрежа с сходен ангажимент и прочие, се добавя в позицията.

Конституционен съд на КНСБ желае още да се увеличи вноската за Фонд "Безработица " въпреки с най-малък % - да вземем за пример 0,2 на 100, като се планува до края на първото тримесечие на 2021 година да се уреди нормативно опцията фондът да се включва и в случаите на така наречен икономическа безработица.

Да се преоцени задържането на оптималния застрахователен приход на 3000 лева и той да се усили най-малко с растежа на минималната работна заплата за страната и се откри на 3200 лева, се упорства още в позицията. Според Конституционен съд на КНСБ тази стъпка не би затруднила изключително предприятията, доколкото работещите с такива заплати са към момента необичайност.

По отношение на философията на бюджета се отбелязва, че като цяло тя е главно основана на обичайния закостенял метод във връзка с стъпките за повишение на адекватността на пенсиите (осъвременяване с минималния % по Швейцарското правило). Предвиждат и относително по-амбициозни ограничения във връзка с минималната и оптималната пенсия, освен това новите размери на същите се вкарват от началото на годината, а не от датата на осъвременяване - 1 юли. Според КНСБ позитивна оценка заслужава и продължаващото погашение на сумите от по 50 лева на всички пенсионери през цялото първо тримесечие на 2021 година.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР