Конюнктурно сме в една изключителна тежка фаза, коментира автомобилният експерт

...
Конюнктурно сме в една изключителна тежка фаза, коментира автомобилният експерт
Коментари Харесай

Проблемите в германската автомобилна индустрия растат

" Конюнктурно сме в една изключителна тежка фаза ", разяснява автомобилният специалист Щефан Брацел

Една неприятна вест след друга. Така може да опишем немската автомобилна промишленост напоследък, а проблемите засягат както огромни концерни, по този начин и по-малки производители. Само тази година Daimler четири пъти понижи прогнозата си за облага, предходната седмица производителят на уреди за промишлеността Eisenmann влезе в процедура по неплатежоспособност, а през днешния ден най-големият производител на авточасти в Европа - Continental, разгласи, че възнамерява да свие фрапантно разноските след срив в облагата през второто тримесечие. Всички тези вести носят неприятното чувство, че проблемите на немската автоиндустрия занапред ще се усилват.

Проблемите

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За немската автоиндустрия те започнаха през 2015 година с " Дизелгейт ", само че обстановката се утежни в допълнение през втората половина на 2018 година поради внезапен спад на продажбите. Сега икономисти и анализатори се притесняват от отрицателните резултати на ескалиралия търговски спор сред Съединени американски щати и Китай, свиването на пазара в Китай, заплахата от " корав " Brexit на 31 октомври, както и въпроса със скъпото прекосяване към електрически коли.

" Германската автомобилна промишленост има съществени конюнктурни проблеми, има спад в продажбите и производството ", разяснява неотдавна автомобилният специалист Щефан Брацел в изявление за Deutsche Welle, което " Капитал " препубликува.

В Китай - основен експортен пазар, продажбите на коли са спаднали с 4% до малко под 23 млн. през 2018 година, а за първото шестмесечие на тази година се следи спад от 14%, демонстрират данните на промишлеността. Обезкуражаващи са и последните данни на националната статистика, които демонстрират, че индустриалното произвеждане в Германия се е свило с 1.5% през юни на месечна база, което е много под упованията на икономистите, чиято консенсусна прогноза в анкетата на Reuters беше за нарастване с 0.4%. От Федералната статистическа работа на Германия (Destatis) означават, че резултатът бележи спад от 5.2% по отношение на същия интервал предходната година.

По-големият проблем обаче е нуждата от огромни вложения в прекосяването към електрически и самостоятелни коли от страна на огромните играчи. " Всички те би трябвало да понижат разноските, тъй като се нуждаят от пари за вложения, а това се отразява и на доставчиците им ", разяснява обстановката Брацел пред в. Financial Times. Пример - за задачата единствено Volkswagen възнамерява да отдели 44 милиарда евро в идващите няколко години и това, откакто оправянето с дизеловия скандал коства на концерна други 25 милиарда, отбелязва ARD.

Последствията

За момента немската стопанска система е относително здрава, като безработицата е на съвсем историческо дъно, само че настройките на бизнеса са негативни във всички браншове с изключение на строителството, отбелязва FT. Миналата седмица Бундесбанк съобщи, че брутният вътрешен артикул (БВП) най-вероятно ще се свие през второто тримесечие и няма сигнали за " възобновяване на вноса и износа ".

Всичко това насочва погледите към мотора на немската стопанска система - автомобилният бранш обезпечава над 800 хиляди работни места в страната и генерира близо 5% от Брутният вътрешен продукт, само че прогнозите там са мрачни. " За момента не виждаме никакви положителни сигнали ", разяснява положението на автоиндустрията Брацел за DW и прибавя: " Конюнктурно сме в една изключителна тежка фаза. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР