Конюнктурните индикатори през първото тримесечие на 2022 г. показват забавяне

...
Конюнктурните индикатори през първото тримесечие на 2022 г. показват забавяне
Коментари Харесай

Войната в Украйна влошава изгледите за българската икономика

Конюнктурните знаци през първото тримесечие на 2022 година демонстрират закъснение на растежа на действителния БВП (БВП) по отношение на края на 2021 година Очакваме войната в Украйна да докара до утежняване на вероятностите пред българската стопанска система през второто и третото тримесечие на 2022 година най-много по линията на по-слабо външно търсене на артикули и услуги, повишение на цените на съществени първични материали на интернационалните пазари и утежняване на настройките на икономическите сътрудници. Това написа в постоянния тримесечен Икономически обзор на Българската национална банка (БНБ), оповестен на уеб страницата й.

В цените на финансовите принадлежности започнаха да се отразяват засилващи се упования на пазарните участници за значително повишение на лихвения % по депозитното облекчение на ЕЦБ през втората половина на 2022 година, показват от Българска народна банка. Тези трендове в интернационалната среда допускат закъснение на растежа на икономическата интензивност в България в резултат на по-слабо външно търсене и надлежно експорт на артикули и услуги, опазване на неподходящите условия на търговия за страната и утежняване на изискванията за финансиране както за държавното управление, по този начин и за частния бранш.

Салдото по настоящата и финансовата сметка за последните 12 месеца към февруари 2022 година беше на недостиг в размер на 0,3 на 100 от Брутният вътрешен продукт, който се определяше основно от по-силното повишаване на годишна база на вноса на артикули по отношение на износа. Същевременно кумулативно за последните 12 месеца към февруари 2022 година по финансовата сметка се наблюдаваше чист приток на средства в размер на 1,7 на 100 от Брутният вътрешен продукт, за който способстваха най-много входящите потоци, свързани с директни вложения, както и разпределените на 24 август 2021 година за България специфични права на тираж (СПТ). В резултат на тези условия брутните интернационалните валутни запаси на страната по платежния баланс с струпване за последните 12 месеца се покачиха към февруари с 3 милиарда евро., написа в разбора.

През първото тримесечие на 2022 година беше пречупена следената от септември 2021 година наклонност към закъснение на годишния напредък на депозитите на неправителствения бранш в банковата система. Тази динамичност се определяше напълно от ускоряването на годишния напредък на депозитите на нефинансови предприятия. Влияние за следеното ускоряване е допустимо да оказва отсроченото осъществяване на капиталови планове в изискванията на по-голяма неустановеност в икономическата среда. В бранша на семействата се резервира наклонността към закъснение на растежа на депозитите, за което оказва въздействие намаляването на действителния наличен приход на семействата в следствие от ускоряването на инфлацията. Същевременно мощно негативните действителни лихвени проценти по депозитите и запазващите се такси, прилагани от банките за поддържането на парични наличия над избран размер, най-вероятно не престават да подтикват семействата да пренасочват своите спестявания от депозити към различни благоприятни условия за вложение или опазване на цената, регистрират от Българска народна банка.

Годишната инфлация, измерена посредством Хармоничния показател на потребителските цени (ХИПЦ), продължи да се форсира и възлезе на 10,5 на 100 през март 2022 година (спрямо 6,6 на 100 в края на 2021 г.). За това способства най-много повишаването на питателните артикули и транспортните горива в изискванията на напредък на цените на енергоносителите (най-вече нефт и естествен газ) и на храните на интернационалните пазари, чиято възходяща динамичност се форсира в допълнение след нашествието на Русия в Украйна в края на февруари 2022 година Базисната инфлация също се форсира до 6,3 на 100 през март 2022 година в изискванията на повишение на потребителските разноски на семействата, повишаване на цените на потребителските артикули в главните търговски сътрудници на България и косвени резултати от повишаването на енергийните артикули и храните. В групата на стоките и услугите с административно определяни цени се наблюдаваше ускоряване на инфлацията по отношение на края на 2021 година, за което способства най-много повишаването на услугите по газоснабдяване и вътрешно селищен публичен превоз. Очакваме общата инфлация да продължи да се усилва през второто и третото тримесечие на 2022 година Това ще се дефинира от проявлението на директни и косвени резултати на по-високите интернационалните цени на съществени селскостопански артикули и енергоносители (петрол, природен газ и електроенергия), които ще продължат да оказват въздействие за повишение на разноските за произвеждане на компаниите.

БТА
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР