Конвертираните ретро-коли са новата страст на любителите на елегантността от

...
Конвертираните ретро-коли са новата страст на любителите на елегантността от
Коментари Харесай

Класически автомобили се превръщат в електрически


Конвертираните ретро-коли са новата пристрастеност на феновете на елегантността от остаряло време
(снимка: London electric Cars)

„ Осуалд ” е черен Morris Minor от 1953 година Но той е спокоен като котка. Неговото сърце, пиещо десетки литри бензин, е сменено с рециклиран електродвигател. 68-годишният бензинов мотор на колата би заглушил много други звуци в близост. Но в този момент вместо него се чува единствено скърцането на гумите. Забележително е да видиш такава ретро-кола да се плъзга безшумно по градските улици.

Образът на електрическите транспортни средства (EV) като елегантни и футуристични може би не е единствената визия за новото потомство коли. Конвертираните ретро-коли са новата пристрастеност на феновете на елегантността от остаряло време, споделя.

„ Осуалд ” е благосъстоятелност на Матю Куитър, който се е заел с задачата да помогне за избавяне на старите, само че хубави коли от депата за боклуци. Той ги преобразува в коли с акумулатори. Даже е основал своя компания, наречена, през 2017 година

Както постоянно се случва, всичко стартира от един гараж под железопътна арка – във Воксхол. Там компанията заменя моторите с вътрешно горене в типичен коли с електрически мотори и акумулатори. Това са коли, които другояче биха били бракувани.

Новите елементи нормално идват от аварирали електрически автомобили, като Tesla и Nissan Leaf, които са отписани от застрахователните компании, само че имат читави мотори и акумулатори.

Конверсията би трябвало да влезе в радара на вниманието

„ Ние сме най-хубавото преработване ”, споделя Куитър. Понастоящем конверсията не е изключително евтина. Но компанията има за цел да понижи цената фрапантно – няколко десетки пъти, с цел да стане услугата налична за повече хора.

Нещо повече. Куитър счита, че държавните управления, които дават финансови дотации за закупуване на екологично транспортно средство, би трябвало да помислят да субсидират и конверсията. Това освен ще докара до появяването на повече електрически автомобили на пътя, само че и ще попречи милиони остарели коли да се озоват в моргите.

„ Катастрофа е да пропиляваме милионите остарели коли [бензинови и дизелови] по нашите пътища, а държавните отстъпки за електрически автомобили предизвикват бракуването ”, споделя Куитър.

Според него, управляващите би трябвало да предложат налични благоприятни условия за преработка на остарели и евтини коли, с цел да се употребяват и здравите им съставни елементи, и бракуваните акумулатори от електрически автомобили. Това би помогнало и за облекчение на рецесията с батериите – проблем, който назрява с потребността от повече батерии.

Същото мисли и Стив Дръмонд, който управлява друга компания, преобразуваща старите коли по този начин, че да работят с електричество – Electrogenic. „ Стимулите са да купувате нови електрически автомобили, само че това значи да изхвърлите една друга, по-стара кола. Защо е нужно това, когато можете да промените мотора ”, споделя той.

Екология в ретро-автомобили

Междувременно в някои страни класическите коли, преобразувани в електрически, носят финансови тласъци. Във Англия всички типичен коли (понастоящем дефиницията обгръща тези, създадени преди 8 януари 1981 г.), са освободени от пътни такси, в случай че не се употребяват за търговски цели.

Със сигурност преобразуването на остарял автомобил, работещ на електричество, създава по-малко въглероден диоксид (CO2), в сравнение с генерира производството на нов електромобил. Според някои калкулации, един нов напълно електромобил нормално основава 18 тона CO2 през целия си живот. От тях 46% се генерират, до момента в който возилото се създава. За съпоставяне, CO2 е единствено 24 тона при общоприетоо бензиново транспортно средство.
още по тематиката
Куитър твърди, че са нужни три до шест месеца, с цел да се извърши преобразуването. Значение имат както неговият личен опит в процедурата, по този начин и сложността на желанията и спецификациите на клиента.

Колата „ Осуалд ” има пробег от малко над 65 километра. Това е задоволително за ежедневните потребности на множеството хора, живеещи в града, и коства оскъдна сума за електричество.

Някои типичен коли са по-подходящи за електрическо превръщане от други. Така да вземем за пример, моделите Aston Martin са предизвикателство, защото тяхната лека и пъргава природа не се държи добре при съществуването на електрическо задвижване.

От друга страна, съгласно Куитър, коли като Bentley и Rolls-Royce „ са направени да бъдат електрически, тъй като са основани да работят безпроблемно ”. Междувременно водачите на остарели Jaguar-и с отворен покрив избират електрическото задвижване, тъй като към този момент не им се постанова да „ тънат в мъгла от личните си изпарения ”.

В Electrogenic виждат, че че старите Mini и Landrover коли са най-евтините типичен коли за конвертиране.

Съхраняване на класиката или безсрамие

Любител на колите през целия живот, Дръмонд споделя, че един от най-вълнуващите планове, по които е работил до момента, е основаването на първата в света версия на електрически преобразуван състезателен автомобил Morgan.

„ Ние вършим коли, които да се употребяват, а освен да се резервират ”, споделя той. „ Повечето класики с бензинов мотор едвам прибират хората вкъщи, само че ние усилваме пробега и ги вършим налични. Тези, които просто обичат плача на мотора, би трябвало да се разсънят и да помиришат кафето ”.

Разбира се, за някои фенове на класическите коли електрическото превръщане е осквернение. „ Макар че в никакъв случай не бих диктувал какво да вършат хората с колите си, поучавам ги да помислят за резултата от смяната на наследството, което оставяме, като го преобразуват ”, споделя Уейн Скот, шеф на Федерацията на английските клубове за исторически транспортни средства.

„ Звученето на мотора е част от прекарването в колата и това, което прави автомобила специфичен. Да го обръщаш е като да вземеш най-хубавия албум на Ролинг Стоунс и да го направиш още веднъж, само че на клавиатура на Casio, и след това да се опиташ да кажеш на хората, че е същото прекарване ”, разяснява Скот.

Има и още един аспект, който би трябвало да се вземе под внимание. Мощният нов мотор не всеки път подхожда на автомобила. Не му подхожда да бъде вграден в „ дрънкаща, течаща остаряла бричка ”, добавя експертът.

Той има и още един мотив. Годишното разстояние, изминавано от ретро колите, е незначително по отношение на общия пробег на моторните транспортни средства. За Англия делът е 0,25%. По думите на Скот, тази статистика демонстрира, че няма потребност класиката да се електрифицира по екологични аргументи.

Дейвид Лоренц, създател на компанията за рационализация на електрически коли от висок клас Lunaz, счита, че класическата автомобилна промишленост има претекстове да потърси смяната. Ретро-колите са „ красиви предмети, които са доста застрашени, и е налице чувството, че по-младите водачи желаят да запазят и да укрепят наследството на тези коли [като ги създадат електрически] ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР