Концесията за летище София става изключително оспорвана след като един

...
Концесията за летище София става изключително оспорвана след като един
Коментари Харесай

Кандидат за концесията на летище София наддава с бонус нов стадион

Концесията за летище " София " става извънредно оспорвана откакто един от претендентите внесе в допълнение предложение към към този момент подадената оферта. Британският оператор MAG е подготвен да влага 600 млн. евро в построяването на нов народен стадион в София, който да дава отговор на условията на УЕФА в идващите три години. Това оповестиха от " Манчестър Еърпорт Груп " (MAG) в публично известие до медиите.

То идва откакто държавното управление взе решение България дружно с Гърция, Румъния и Сърбия да кандидатства за европейско състезание по футбол през 2028 година и за международното през 2030 година и ден след известието, че се избира мястото на новия народен стадион в София.

Към момента няма изясненост дали е възможно възстановяване на офертите за концесията на летище " София " и дали няма да отприщи неофициално наддаване и от страна на останалите претенденти.

Предложенията бяха отворени обществено на 9 май. Надпреварата поведе френско-турски консорциум, който даде най-високо концесионно заплащане от 32.8 млн. евро годишно и даде обещание вложения от 903 млн. евро за периода на концесията от 35 години.

Размерът на вложенията на френския летищен оператор " Аеропорт де Пари " (ADP) и турската " ТАB Хавалиманларъ Холдинг " (ТАV) е втори по-големина, след този препоръчан от британско-китайския консорциум " Витоша ", в който влиза MAG. Тяхната оферта беше за вложения от малко над 1 милиарда евро за периода на концесията, само че предлаганата концесионна такса е най-ниската измежду петте предложения – под 20 млн. евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР