Концесията на централната железопътна гара в Пловдив се прекратява предсрочно. 

...
Концесията на централната железопътна гара в Пловдив се прекратява предсрочно. 
Коментари Харесай

Прекратиха концесията на Централна гара Пловдив заради пробива!

Концесията на централната железопътна гара в Пловдив се приключва предварително.  Предложението е направено от концесионера Миролюб Столарски и е признато от държавното управление. Министърът на превоза и известията е акредитиран да подписа съглашение с концесионера за предварително преустановяване на контракта по взаимно единодушие на страните, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

Договорът за концесия на железопътна гара Пловдив е подписан през 2013 година и е влезнал в действие през 2015 година Причината за преустановяване на концесионния контракт са почналите от Национална компания " Железопътна инфраструктура " строителни действия на територията на гарата по плана за развиване на жп възел Пловдив, който се финансира със средства от Европейски Съюз. Строителството ще препятства използването на обекта на концесия за нескончаем интервал от време.

Гаровият комплекс в Пловдив се трансферира за ръководство към НКЖИ. По този метод ще се разреши на компанията да продължи с ускорени темпове работата по създаване на жп възел Пловдив и градската железница. 

Развалянето на концесията на централна жп гара Пловдив беше единственият вероятен вид да се осъществя огромният план за авто пробив под гарата, който се реализира с еврофинансиране, поради неотстъпчивостта на концесионера. 

Проблемът породи след стартирането на плана за авто пробив под централна гара. Бизнесменът Миролюб Столарски още първоначално разгласи несъгласието си с мотив, че подземният тунел навлиза в територията на концесията, което е нарушаване на контракта. В следствие подаде тъжба в Административния съд против издаденото от община Пловдив строително позволение, касаещо общинска територия. По делото към този момент са извършени няколко съвещания, а идващото е планувано за септември. Към момента не е ясно дали производството ще продължи или ще бъде прекъснато. 

Комуникационно-транспортният пробив под централна жп гара ще свърже южните квартали на града с центъра. Трасето на пробива е съобразено и следва плануваното в общия организационен проект на гр. Пловдив подземно прекосяване от бул. " Васил Априлов “ към бул. " Македония “ под региона на гаровия комплекс. Ще бъдат построени и комфортни отвесни пешеходни връзки. 

Стойността на контракта е 89 028 245,95 лв. без Данък добавена стойност. Изпълнител е Обединение " Проект Пловдив " ДЗЗД, включващо компаниите " Трейс Груп Холд " АД и " Балкантел " ООД.

Обект " Модернизация на стоманен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в гара Пловдив и създаване на комуникационно-транспортен пробив под жп ареала на гара Пловдив " е част от план " Развитие на железопътен възел Пловдив " и се съфинансира със средства по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР