Концесията на летище София вече може да бъде дадена на

...
Концесията на летище София вече може да бъде дадена на
Коментари Харесай

Соф кънект взема концесията на летище София


Концесията на летище София към този момент може да бъде дадена на определения преди към година консорциум " Соф кънект ". Водещ сътрудник в него е записаният в Париж фонд " Меридиам ", който взе участие в процедурата дружно с оператора на летището в Мюнхен - " Флугхафен Мюнхен ", заяви Медиапул.

До момента договорът не можеше да бъде подписан, защото процедурата се обжалваше в началото пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а по-късно пред съда. Последната инстанция по разногласието – Върховният административен съд (ВАС), обаче удостовери решението на антимонополния орган, че няма нарушавания на конкуренцията при процедурата, извършена от Министерството на превоза. За това оповестиха от Върховен административен съд в петък.

Делото беше заведено по тъжби на трима от участниците в процедурата - консорциум " Витоша ", консорциум сред " Еърпортс Де Пари " Европейски Съюз.ЕЙ и " ТАВ Хавалиманларъ холдинг " А.Ш. ", както и участникът " Фрапорт България ".

Според известието от съда Комисия за защита на конкуренцията е осъществила дължимия надзор по правомерност и вярно не е разкрила нарушавания на конкуренцията при осъществяване на процедурата или несъответствия сред офертата на спечелилия участник и документите за възлагане на концесията.

" Соф Кънект " предложи годишно концесионно заплащане от 24.54 млн. евро или 32% от размера на общите доходи от всички действия за настоящата година и даде обещание минимум вложения от всички претенденти - 608 млн. евро.

Консорциумът показа амбициозна тактика за развиването на летището и растеж на пасажерите, която възнамерява да осъществя в четири етапи. През първата е планувано увеличение на пасажерите до 8.8 млн. до 2022 година Ще се направи и ремонт на терминалите 1 и 2. На терминал 2 е заложено построяването на кулоар за делене на пасажерите на идващи и заминаващи, увеличение на потенциала на перона и местостоянките и на паркинга за коли.

Втората фаза планува увеличение на пасажерите до 12.3 млн. до 2030 година Тогава ще бъде направена и най-голямата вложения в построяването на нов трети терминал за 608 млн. евро. Той ще размени остарелия терминал 1. Планирано е новият терминал да бъде с повърхност от 55 000 кв.м. Ще бъде ситуиран на към 800 метра от станцията на метрото и ще има 11 местостоянки. Ще бъде издигнат и нов паркинг за 1459 автомобила.

През третата фаза на развиване е планувано броят на пасажерите да нарасне до 14.5 милиона до 2035 година Заложено е новият терминал да бъде уголемен с още 10 местостянки, а най-старият терминал 1 да се трансформира в карго летище. Ще има и втори затрупан паркинг с над 1400 места и 43 000 кв.м повърхност за спомагателни работилници и хранилища за аварийни елементи и офиси за обслужване на потребностите на летището.

През последната четвърта фаза ще продължи разширението на третия терминал, а пасажерите ще се усилят до 18 млн. през 2040 година

Новият терминал и реконструкцията ще се извършват от колегата на " Меридиам " – австрийската " Щрабаг ", която е добре известна на българския пазар. Компанията взе участие в построяването на втория терминал на софийското летище и имаше много проблеми с стартирането му в употреба, в това число се стигна до правосъдни искания сред " Щрабаг " и страната.

" Соф Кънект " дава обещание още летищните такси да останат " конкурентни ", както и да построи авиационна академия за образование на фрагменти. Техен финансов съветник е " УниКредит ".

Консорциумът заявява, че може да набере над 420 млн. евро външно финансиране от интернационалните финансови корпорации и банки, както и да ангажира 130 млн. евро личен запас за вложения в летище София.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР