Концесията на летище София“ оставаДепутатите отхвърлиха искането на парламентарната група

...
Концесията на летище София“ оставаДепутатите отхвърлиха искането на парламентарната група
Коментари Харесай

Концесията на летище „София“ остава
Депутатите отхвърлиха иск

Концесията на летище „ София “ остава
Депутатите отхвърлиха настояването на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ за преустановяване на откритата процедура за отдаване на концесия на летище „ София “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Настояването на левицата бе подкрепено в зала с гласовете на едвам 59 народни представители, 95 гласоподаваха „ срещу “ и 7 се въздържаха.

Един от главните причини на опозицията да писка прекъсване на процедурата бяха постоянните индикатори на летището, както и възходящата посока на развиването му през последните години. Сред другите претекстове са към този момент вложените над 900 млн. лв. в инфраструктурата на летището, опасенията за понижаване на вложенията, както и рискът за националната сигурност.

От Българска социалистическа партия сигнализират още за опцията за понижаване на боря на чиновниците. Сега те са към 2300, само че съгласно практиката и мнението на специалисти, съществува вероятността техният брой да бъде понижен с 1000 души след отдаването на концесия.

„ Летище София е народен обект с изключително значимо стратегическо значение за националната сигурност. Става въпрос за надзор и информация на всички полети – влизащи и излизащи пасажери на територията на страната, техните персонални данни, товари и пощенски колета “, се показва още в претекстовете на проекторешението.

Предложението процедурата по отдаване на концесията да бъде прекъсната аргументира националният представител Георги Свиленски. От парламентарната естрада той оспори и трите аргумента на ръководещите – че до момента страната не е управлявала добре летището, че в своите мандати Българска социалистическа партия също са отдавали обекти на концесия, както и че средствата от концесията могат да бъдат употребявани за оздравяването на БДЖ.

„ Да чухте някъде претекст за развиването на летище „ София “? Да чухте някъде претекст за повишение на пасажерите? Да чухте някъде претекст за нарастване на приходите? “, попита Свиленски.

За да отбрани концепцията летището да бъде концесионирано, в Народното събрание пристигна транспортният министър Ивайло Московски.

„ Вие отричате една изцяло естествена икономическа процедура в целия свят “, обърна се той към опозицията. „ Тръгвайки от Министерски съвет си приказвах с Кирил Ананиев. Човекът дълги години е специалист в Министерство на финансите и той сподели: „ Абе, Тодор Живков беше по-прогресивен от тях “. Най-вероятно вас ви тормози това, тъй като съм разговарял с доста сътрудници, които нямат срещу използването на концесиите “, сподели още министър Московски.

Транспортният министър означи, че Европа е най-развитият пазар за присъединяване на частния бранш в ръководството на летищната инфраструктура, а делът на частното присъединяване е повишен с 80% от 2010 до 2016 година. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР