Концесията на жп гара Пловдив ще бъде прекратена по взаимно

...
Концесията на жп гара Пловдив ще бъде прекратена по взаимно
Коментари Харесай

Краят на концесията на пловдивската гара: хотел за държавата, пари за Столарски

Концесията на жп гара Пловдив ще бъде прекъсната по взаимно единодушие. Концесионерът Миролюб Столарски желае да излезе от контракта от две години главно поради пробива под гаровия комплекс на НКЖИ. Негова тъжба стопира плана, като това евентуално е стимулирало в допълнение страната да приключи контракта. Акцент: По думите на Столарски вложенията, които е направил в концесията досега, са към 11 млн. лева
Емблематичната жп гара на Пловдив е следващият концесионен контракт в превоза, подписан по времето на ГЕРБ, който е на път да бъде преустановен. Сега страната в лицето на Национална компания " Железопътна инфраструктура ", като се изключи че ще си получи назад царската чакалня, ще се снабди и с автогара. А и с тризвезден хотел под марката A&M - буквите на концесионера Миролюб Столарски и брачната половинка му Антоанета.
Откуп от 11 млн. лева
Новината за прекратяването беше обявена първо от районните пловдивски медии. Пред " Капитал " концесионерът и притежател на автобусната компания " Карат-С " Миролюб Столарски съобщи, че " съглашение няма и сега си приказваме празни приказки ". Както и че нормалните отговори от транспортното министерство, които получава, са, че са пуснали писмо до някоя от другите институции.

Информацията обаче, че договорът сред министерството и обединяването " Железопътна гара Пловдив " ще бъде преустановен по взаимно единодушие сред двете страни, беше доказана пред " Капитал " от Министерството на превоза. " Към момента министерството прави оценка на вложенията, вложени в обекта, като същите ще бъдат възобновени на концесионера според изискванията на подписания контракт ", написаха още от там.
Реклама
По думите на Столарски вложенията, които е направил в концесията досега, са към 11 млн. лева Основна причина, която той акцентира за желанието си за излизане от концесията, е пробивът, който се прави под гарата.

А главен лост за увещание на страната за приемане на по този начин дълго чаканото единодушие е обжалването на едно от строителните разрешителни от Столарски.

Съдебната процедура на процедура е блокирала огромна част от работата на строителя " Трейс груп холд ", а това основава огромен риск от закъснение на плана на Национална компания " Железопътна инфраструктура " и риск за средствата от Европейския съюз.
Блокирането на пробива
Пробивът е част от реконструкцията на жп гара Пловдив с възложител държавната НКЖИ. Тя разпореди поръчката през 2020 година на " Трейс груп холд " в консорциум с " Балкантел " в ДЗЗД " Проект Пловдив ". Стойността на контракта е 89 млн. лева, а финансирането е по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).
Реклама
Целта на плана е както реконструкцията на самата жп гара, по този начин и построяването на комуникационно-транспортен пробив под жп ареала, който би трябвало да размени досегашната връзка сред двете елементи на града - бетонния мост, който е негабаритен и ще пречи на бързите влакове.

Строителството е планувано да се извърши на три стадия (северно от жп гарата, жп гара и южно от жп гарата). Същинската част от Етап II, която към този момент е в деяние от края на ноември 2021, е де факто ремонтът на жп гарата и външната структура на пробива (под гаровите коловози), който стартира от бул. " Васил Априлов " и би трябвало да излиза 850 метра по на юг - при улиците " Димитър Талев " и бул. " Македония ".

Това, което се случва сега на жп гара Пловдив, обаче е блокаж във връзка с пробива макар изначалните планове на строителя да разгърне по-мащабно активността си от януари тази година.

В края на предходната година сдружението концесионер " Железопътна гара Пловдив " подава тъжба в Административен съд - Пловдив, против второто позволение за градеж отвън сервитута на жп гарата. То е издадено от общината в лицето на основния проектант и на процедура блокира главната част от строителството, като сега строителят " Трейс груп холд " може да работи единствено по коловозите на гарата, само че не и по пробива, като по него отвън жп ареала не се работи от началото на годината, разясниха от компанията строител.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Инфраструктура 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Политика 1 Инфраструктура 2 Коментари и разбори 3 Политика Реклама
Опциите са две - или да се реши делото по жалбата на концесионера, или да му се приключи концесията, като очевидно страната е предпочела втория вид.

Това, което е притеснително обаче, е скоростта, с която ще се развие казусът. Строителят има период до края на 2023 година, като при подземните работи би трябвало да бъдат изместени подземни връзки, като топлопроводи и газопроводи да вземем за пример, а това е допустимо да се случи единствено допреди началото на идващия отоплителен сезон. Или другояче казано, в случай че не се случи в този летен сезон, всичко се отсрочва за идващия.
Построяване на концесията
Договорът на " Железопътна гара Пловдив " за концесия за период от 35 години на културно-историческия монумент влезе в действие през март 2015 година Компанията беше единствен претендент, сходно на поредност такива състезания, проведени от ГЕРБ и Ивайло Московски. За ограничавания кръг от искащи евентуално са помогнали и високите условия към претендентите - оборот 90 млн. лева за три години, активи 30 млн. лева И опит в транспорта на пасажери най-малко за три години и строителна активност.

Основният участник с 95% в обединяването " Карат-С " (другите 5% бяха на строителната " Биад-С ", благосъстоятелност по това време на Светослав Глосов, преди да я трансферира на децата си) има опит в обслужването на автобусните линии на софийския градски превоз, както и междуградски и интернационалните такива.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Кандидатът пое ангажимент да влага най-малко 11.2 млн. лева, като от тях 9.8 млн. лева през първите 4 години. По думите на Столарски все още са вложени 11 млн. лева

Постъпленията в бюджета до преди 1 година от концесията са близо 2 млн. лева През 2018 година от компанията вложител разясниха, че за реставрацията на жп гарата, в което влиза да вземем за пример и царската чакалня, са отишли 4 млн. лева

Част от плана е и козирката на автогарата пред историческото здание на централната жп гара и браншове за заминаващи и идващи. Концесионерът получи и подлеза под гарата, който свързва коловозите.

Друга основна част от концесията беше построяването на хотел. Тризвездният хотел до гарата е на мястото на предходното колетно и митническо бюро и е със 111 стаи, като е под марката A&M и може да се откри в Booking. Той е от така наречен гаров вид с по-маломерни стаи и се явява втори за Столарски, който е притежател и на хотел " Двореца " във Велинград.

Друг детайл беше да се построи многофункционална постройка от лявата страна на гарата, където е някогашната транспортна болница - 5-6 етажа с офиси, комерсиална част и голяма зала за събития за 1000 души и паркинг. Въпросната постройка обаче би трябвало да стане, откакто завърши планът на Национална компания " Железопътна инфраструктура " на пробива под гарата, и очевидно няма да се случи.
Вземете си я назад
Конфликтът стартира да назрява още преди две години. Началото е с плана за пробива, а към това се прибавя и пандемията. Според осведомени със случая, макар че е било ясно, че пробив ще има, не е имало план по него и не било ясно по какъв начин тъкмо ще засегне концесията.

Концесионерът написа три писма с искане да му се удължи срокът за заплащане на концесионни хонорари. " В края на 2020 година ме глобиха, тъй като съм просрочен с заплащанията на 150 хиляди лева ", споделя Столарски. Отделно показва, че е имало двойно нарастване на концесионното заплащане в края на 2020 - началото на 2021 година

Кандидатът насочва и предложение до министъра на превоза за преустановяване на концесионния контракт по взаимно единодушие на страните. " Предложението съдържа направени финансови модели и финансово-икономическа аргументация с изложени претекстове ", обясниха преди година от Министерството на превоза.

Посочени са два съществени аргумента. Първо, " невъзможността през идващите най-малко 4 години да се прави строителство на терена, възложен като обект на концесията, заради стартиралото осъществяване на оборудването " Комуникационно-транспортен пробив под жп ареал на централна гара Пловдив, свързващ бул. " Васил Априлов " и бул. " Македония " върху същия терен ". По калкулации на концесионера това щяло да докара до прекратяване на комерсиалната и капиталовата активност в над 80% от концесионната територия.

В момента това, което работи, са половината коловози на жп гарата, автогарата пред нея и хотелът. " Те действат, само че в строителна площадка какво може да действа. Навсякъде е разкопано ", споделя Столарски.

И второ, последствията от пандемията от ковид-19 и внезапното намалелите доходи на сдружението.

По неофициална информация по време на служебното ръководство на Христо Алексиев е бил направен разбор и отчет, който е трябвало да стигне до Министерския съвет. Заключенията от него били, че икономическият баланс е нарушен при всеки сюжети и концесията няма по какъв начин да е на облага.

Явно с цел да избегне по-големи загуби и да задвижи пробива, страната в последна сметка взема решение да се съгласи с настояванията на концесионера. Случаят обаче още веднъж показва слабостите при подписването на контракти с частни компании и рисковете, които се понасят нормално от данъкоплатеца, а рядко от концесионера.

ПробивътПроектът по създаване на оборудването " Комуникационно-транспортен пробив под жп ареал на централна гара Пловдив, свързващ бул. " Васил Априлов " (северно от гарата) и бул. " Македония " (южно от гарата). Железопътното трасе от Европа към Турция и Близкия изток се среща с автомобилния трафик на града тъкмо в региона на Централна гара. Проблемът е остарял и първото му решение отпреди век е Бетоновият мост, издигнат над железопътните линии през 1930 година, а през 1980 година е достроен. Той обаче не дава отговор на новите условия към високоскоростните железници и се стига до решението да се направи пробив с тунел под гарата. Той е част от по-широк по обсег план - " Развитие на железопътен възел Пловдив ", финансиран по европрограмите и разграничен на две задачи - пробивът и коловозното развиване.В последна сметка поради недоволството на жителите на Пловдив, които желаеха да имат и мост, общината е решила да се построи и нов, като не е ясно от кое място ще дойдат средствата за него.
Фотограф: Цветелина Белутова Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР