Концесионният договор между Столичната община и ВиК дружеството Софийска вода,

...
Концесионният договор между Столичната община и ВиК дружеството Софийска вода,
Коментари Харесай

Концесията на "Софийска вода" ще се удължи до 2034 г.


Концесионният контракт сред Столичната община и ВиК сдружението " Софийска вода ", ще бъде продължен с 8 години и 4 месеца, оповестиха от сдружението.

Той ще работи до февруари 2034 година Настоящата концесия трябваше да завърши през 2025 година

Преди три години столичният кмет Йорданка Фандъкова разгласи, че договорът със " Софийска вода " няма да бъде удължаван, а при започване на 2020 година ще се направи комисия за разказване и приемане на активите на сдружението. Това обаче по този начин и не стана.

Формалният претекст за по-дългия период на концесията е, че е нарушен икономическият баланс на контракта, се оповестява в отчета, с който се предлага смяна на контракта сред Следствен отдел към окръжна прокуратура и " Софийска вода ".

Посочено е също, че в случай че договорът завърши след три години, то общината ще би трябвало да провежда нова процедура за отдаване на ВиК инфраструктурата на концесия.

Срокът от 8 години и 4 месеца е определен, защото това е допустимо най-дългият интервал по закон, с който може да се продължи концесията.

До 2034 година " Софийска вода " се ангажира да влага 634 млн. лв. във ВиК мрежата.

337 млн. лв. от вложенията ще са за покриване на регулаторните условия за качество на водата. Около 165 млн. лв. са за задължения за инвестиции, които към този момент са поети от сдружението за интервала до 2025 година За разширение на канализационната мрежа са планувани 113 млн. лв., които са включени по искане на общината. Останалите средства са за реализиране на енергийна самостоятелност на сдружението и за други вложения.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР