Концесионирането на плажовете е вредно. На това мнение са повечето

...
Концесионирането на плажовете е вредно. На това мнение са повечето
Коментари Харесай

Ангелкова съвсем се оплете в „инициативите“ си

Концесионирането на плажовете е нездравословно. На това мнение са множеството от хотелиерите, които министърът на туризма Николина Ангелкова свика на следващото незабавно заседание във връзка на упреците за трагичното положение на летния туристически сезон. Макар, че туристическата началничка се пробва да се базира на скалъпена от служителите в нейното министерство статистика, съгласно която спадът на почиващите у нас бил единствено 5-6 на 100, доста от осведомени със обстановката считат, че става дума за близо 20 на 100.

Сигнали, че ще се стигне до това състояние хората от сектора пращаха много преди настъпването на сезона. Още в ранната пролет хотелиерите предвидиха спад на туристите през това лято, само че ограничения, по този начин и не бяха подхванати.

Сега, когато жегите са в разгара си, в туристическото ведомство най-накрая проумяха, че се постановат незабавни дейности за избавяне на курортите доходи.

Преди дни Ангелкова бодро разгласи, че се разработвала нова тактика, която щяла да бъде подготвена...към края на август. За това поредна управническо скимване тя заприказва предходната седмица по време на срещата с кметовете на огромните черноморски градове – Варна и Бургас. От думите й тогава стана ясно, че съставянето й е предоставено на сдружението за консултантски, правни, финансови и счетоводни услуги. „ Ърнст енд Янг “. Според Ангелкова в тази компания били създадени към този момент няколко разновидността на ограничения, които ще бъдат подхванати за стимулиране на проведения туризъм.

Как и по кое време, и против какъв брой е било предоставено изработването на тази тактика, по този начин и не стана ясно. При инспекция в портала на Агенцията за публични поръчки „ Банкеръ “ откри, че няма информация за сходна поръчка.

Министърът на туризма обаче е оповестил друга идентична поръчка - решението за нея е взето на 2 юли (№ номер Т-РД-27-42). От документите се схваща, че става дума за „ Разработване и използване на стратегически документи за развиването на туристическите региони “. За тази цел

туристическото ведомство е планувало да похарчи над половин милон лв..

Прогнозната стойност на поръчката е 429 166.67 лева.без Данък добавена стойност.

Според заданието, когато бъде определен реализатор ( а това ще стане на 12 август), той ще би трябвало да „ реализира три съответни действия “. Или по-точно - осъществяване на маркетингови проучвания и изследвания на туристическия поток в обособените региони и осъществяване на разбори и прогнози за туристическото развиване. Следват - създаване на маркетингови тактики за деветте туристически региона и един общ информационен проект с приложения за всеки туристически регион и създаване на критерии за асортимент на профилирани тържища, изложби, туристически събития, B2B срещи, конгреси и други за присъединяване на представители на Междуведомствения съвет по туризъм и туристическите сдружения.

Очевидно, че тази поръчка е напълно друга от предоставената на „ Ърнест и Янг “, въпреки, че действително видяно би трябвало нейният реализатор да приготви „ канавата “ за бъдещата тактика, в случай че се съди по поставените в нея условия към изпълнителя.

Очевидно обаче,

Ангелкова не е в положение да подреди целите си

В същото време, за следващ път браншовиците упорстват за сложно излекуване на бранша и за унищожаване на концесионирането като форма за стопанисване на плажовете. Очевидно определената от министърката „ форма “ работи, само че единствено за някои хора. И не основава необикновен имидж на страната ни.

Хората от сектора не престават да слагат въпроса за обезпечаването на по-добра инфраструктура, улесняваща достъпа до курортите. Както и за незабавни договаряния с самолетните компании, които докарват туристите до нашия бряг.

Изказани бяха отзиви,че министерството е трябвало да субсидира чартърните полети на огромните туроператори, да понижи таксите за кацане на лоукост фирмите по българските летища, а не да се пренасочват полети от Варна към Бургас.

Беше емфатичен и обстоятелството, че в южната ни съседка Гърция ръководителите на туризма реагират безусловно съответно и са понижили Данък добавена стойност –то за този стопански бранш. Беше заложен и въпроса - за какво не го прави българската страна?!

Но справедливостта изисква да напомним, че у нас тъкмо в този бранш ДДС-то е много по-ниско от това на останалите артикули и услуги – то е 9 на 100. Но по този начин или другояче, нещата надалеч не могат да се съпоставят с Гърция. И на този декор с огромна мощ поражда въпроса дали въпреки всичко не става дума на първо място за качеството на услугите, за разнообразието им и други такива предприемачески тънкости.

Диана Колчева, ръководител на "Клубът на хотелиера " в Несебър доста ясно сложи всички тези въпроси, само че вместо да се вслуша в мнението на хората, които работят в този бранш, Ангелкова

прозря повода за неуспеха на сезона

„ в отрицателна акция против морския туризъм “ у нас.

Туристическата началничка като че ли остана глуха и за обстоятелствата за солидните такси, които почиващите би трябвало да заплащат на концесионерите за използването на чадърите и шезлонгите по плажовете. Тя пропусна около ушите си думите на хотелиерите, че от години се задълбочава наклонността туристите да стоят повече в комплексите към басейните и да не посещават плажните линии точно затова.

Разбира се измежду браншовиците има и такива, които считат, че цените на плажните такъми у нас не са толкоз отвратително високи. Но за всички от дълго време е несъмнено ясно, че „ поносимостта “ на нашенските услуги отпраща и българите към плажове отвън страната.

Кога и по какъв начин Ангелкова ще проумее тези особености - няма по какъв начин да отгатнем.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР