Концесиите за морските плажове ще се изчисляват по нова методика.

...
Концесиите за морските плажове ще се изчисляват по нова методика.
Коментари Харесай

Концесиите за морските плажове ще се изчисляват по нова методика

Концесиите за морските плажове ще се пресмятат по нова методика. Това реши през седмицата Министерският съвет, разглеждайки промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Целта на приемането на новата методика е от една страна да се синхронизира изцяло специфичната уредба на концесиите за морските плажове и от друга, да се сътвори опция за усъвършенстване началната база за образуване на минималното годишно концесионно заплащане в процеса на образуване на откритите процедури за възлагане на концесии на морски плажове. Съобразени са главните условия и условия при употребата на морските плажове, определящи опциите за осъществяване на доходи от морския плаж, като в това време се дава опция за уравновесен метод при възлагането на концесии за морски плажове.

Отчетени са характерните особености и характерности на всеки морски плаж (местоположение, степен на прилагане, тип на туристически поток и други), както и опциите за образуване на доходи, при установяване на минималната стартова цена при разкриване на процедурите за възлагане на концесия. Това следва да притегли капиталов интерес към по-слабо посещаемите до момента плажове, ситуирани надалеч от обитаеми места или курорти, като в следствие те да бъдат предоставени на концесия.

Както "Банкеръ " писа министърката на туризма Николина Ангелкова няколко пъти се оплака, че измененията, които Валери Симеонов изиска посредством Закона за концесиите, влезнал в действие от 1 януари 2019 –а, затруднявал процедурата и създавал риск огромна част от морските линии да останат неохраняеми. Туристическата министърка не пропусна да изкаже своите рецензии за това, че по настоящата нормативна уредба в този момент процедурата била тромава и създавала доста административни спънки пред бизнеса. И добави, че с измененията в Закона нещата щели да се ускорят.

В Директива на Европейския парламент от 2014 година се планува разпоредбите и процедурите да бъдат ясни и елементарни, да не водят до несъразмерна администрация и да отразяват особеностите на концесиите. Директивата обаче се ползва единствено за трансграничните концесии, които са със стойност, равна или по-голяма от 5 548 000 евро. По-малко от 3 % от концесиите за услуга на морските плажове в България биха надхвърлили този предел и попадат в обсега на директивата.

Към сегашния миг има огромен брой неохраняеми морски плажове, изтичат и периодите на доста концесионни контракти. Държавният интерес е морските плажове да бъдат отдадени на концесия, с цел да се подсигуряват водно избавяне, здравно обслужване и разчистване на линиите.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР