Концесиите у нас са раздробени, а концесионерите са предимно малки

...
Концесиите у нас са раздробени, а концесионерите са предимно малки
Коментари Харесай

Александър Трифонов: Разчитащите само на субсидии общини не могат да си позволят концесии

Концесиите у нас са раздробени, а концесионерите са най-вече дребни и междинни предприятия без потенциал за комплицирани планове. Държавата и общините не виждат цели браншове, в които да развиват публични услуги с частни пари. Това са част от заключенията в Националната тактика за развиване на концесиите до 2027 година, оповестена за публично разискване. Срокът му изтича в понеделник.
За последните пет години 726 концесии са носили на бюджета по 120 милиона лв. годишно. Концесиите не са разпределени отмерено в другите райони като водач е Бургас, а в Кърджалийско няма нито една.

В предаването " Преди всички " Александър Трифонов, който е сертифициран съветник по ръководство, изясни, че защото концесионерът работи с облага кредитният му запас е постоянно по-скъп, в сравнение с в случай че този кредитен запас бъде възложен на страната или държавно дружество. 

Печалбата на концесионерите на никое място не е очевидна, посочи Трифонов:

„ Тя е скритата облага – дали ще бъдат 5, 10, 15, 50 % - това остава прикрито за обществото. Това е огромната болежка и естествена реакция на обществото против концесионерите. “

Според специалиста, в случай че в националния указател на концесиите бъдат показвани прединвестиционните изследвания и концесионни разбори, ще бъде ясно каква ще бъде нормата на възращаемост на даден концесионер.

Печалбата би трябвало да бъде съизмерима, с цел да се реализира така наречен обществено допустима цена, която се залага като главен фактор в даването на концесиите, разясни Трифонов, само че акцентира, че на никое място в закона и наредбата няма критерии за тази обществено допустима цена, а в тактиката тя е единствено упомената.  

Александър Трифонов обърна внимание върху малка врата в Закона за концесиите с въвеждането на така наречен несамофинансиращи се концесии, които позволяват общественият сътрудник да покрива 100% разноските на концесионера. Това специалистът дефинира като неточност.

Регионалният дисбаланс е обвързван с опциите на общините, уточни Трифонов:

" Богатите общини могат да си разрешат концесии. Общини, които разчитат единствено на дотации, имат доста дребен късмет да осъществят концесии. "

Сега във връзка със тактиката пред общините стои условието на създадат годишни проекти, а няма експертен капацитет за това. „ Пак ще има по-привилегировани общини от други “, съобщи Трифонов. Той акцентира върху отпадането на наказателната отговорност за корист със служебно състояние при даването на концесия и оставането единствено на административна отговорност - оптималната санкция от 50 хиляди лв.:

" Представете си едн аконцесия за милиони - какво значи да вземе един подкуп от 50 хиляди лв., с цел да я пусне? Персоналната отговорност е единствено административна - по този начин е заложено в закона. Естествено, че прокуратурата би могла да се самосезира, само че би могла. Ако в закона беше записано твърдо, че се носи и наказателна отговорност, тогава при нарушение автоматизирано трябваше да се заведе и наказателно произвеждане. "
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР