Концертна версия на Дама пика - една от знаковите опери

...
Концертна версия на Дама пика - една от знаковите опери
Коментари Харесай

Операта "Дама пика" отново на сцената на Софийската опера и балет

Концертна версия на " Дама пика " - една от знаковите опери на съветския композитор Пьотър Илич Чайковски, ще показват артистите на Софийската опера и балет на 31 януари в залата на театъра. Гост-диригент ще бъде Константин Тринкс.

В основната ролята на Герман ще бъде солистът на операта Мартин Илиев, а в ролята на Лиз ще влезе сопраното Александра Любчански.

Чайковски написа музиката на " Дама пика ", считана за едно от най-хубавите му творби, единствено за 44 дни. Първото ѝ показване на сцена е на 31 декември 1891 година в Санкт Петербург. През 1926 година е сложена и в България. Диригент на премиерата в София е съветският музикант Юрий Померанцев, който работи по това време в столицата.

Константин Тринкс е роден в Германия, където прави и сполучлива кариера като диригент. Познат е на българската аудитория от операта " Парсифал " и Вагнеровите шедьоври на сцената на Софийската опера и балет.

В " Дама пика " вземат участие още солистите Ангел Антонов, Бисер Георгиев, Даниел Острецов, Николай Войнов, Слави Манов, Иванка Нинова, Цвета Сарамбелиева, Баясгалан Дашням, Станислава Момекова, както и оркестърът и хорът на оперния спектакъл.

Билетите са в продажба на касите на Софийската опера и балет и онлайн тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР