Концерти, кулинарни демонстрации и дегустации, спортни проява, улица на занаятите

...
Концерти, кулинарни демонстрации и дегустации, спортни проява, улица на занаятите
Коментари Харесай

Събор връща българите от цял свят под родната стряха

Концерти, кулинарни демонстрации и дегустации, спортни демонстрация, улица на занаятите – това е единствено една дребна част от програмата на идния „ Световен общобългарски събор в София 2019 “, целящ да показа българските достоверни обичаи и традиции, както и да запази българската еднаквост в изискванията на международна глобализация.

Съборът е част от самодейността „ Да запалителен и съхраним огъня български…! “ и ще се организира в пространството към НДК на 13, 14 и 15 септември.

„ Идеята пристигна преди две години, когато доста българи се събраха в Ибиса. Те пяха и танцуваха два дни, а аз се замислих за какво да бъде там и по какъв начин да върнем в България тези хора. Да им напомним българските достижения, да поговорим за България. За това и мотото на събора е „ Хубава си, родина – с България завинаги “, описа в изявление за БГНЕС Христо Станков, ръководител на БАФЦ „ Нестия “.

Организаторите си слагат за съществена цел да върнат българите от целия свят към корените си и под родната стряха, с цел да усетят и запазят българския дух, достиженията български, както и да ги трансфорат в посланици на Родината ни по целия свят.

„ През последните години единствено се разделяме. Стига с това разделяне! Единението може да стане посредством българските занаяти, изкуства или фолклор “, приканва Станков.

Програмата на събора е изпъстрена с музикални прояви, изложения и доста други интензивности. Ще се организира и специфична конференция „ За българите “, както и фермерски базар. Едни от най-интересните неща обаче си остава нестинарското хоро, играно върху жарава.

Въпреки че това е пилотното издание на събора, уредниците му се надяват той да има бъдеще.

„ Ние сме абсолютният образец за това по какъв начин човек може и да не познава личните си достолепия и наследството зад тила си. Не можеш да вървиш напред, без да знаеш кой си “, добавя Георги Стаменов, член на инициативния комитет. Според него българите имат потребност от единство, което може да ни донесат точно сходни начинания.

С самодейността си уредниците се пробват да реализират една единствена цел – празненство на българския дух, от който доста се нуждаем. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР