Концерти, кулинарни демонстрации и дегустации, спортни проява, улица на занаятите

Концерти, кулинарни демонстрации и дегустации, спортни проява, улица на занаятите ...

Събор връща българите от цял свят под родната стряха.

Концерти, кулинарни демонстрации и дегустации, спортни проява, улица на занаятите – това е само една малка част от програмата на предстоящия „Световен общобългарски събор в София 2019“, целящ да представи българските автентични традиции и обичаи, както и да съхрани българската идентичност в условията на световна глобализация.

Съборът е част от инициативата „Да запалим и съхраним огъня български…!“ и ще се проведе в пространството около НДК на 13, 14 и 15 септември.

„Идеята дойде преди две години, когато много българи се събраха в Ибиса. Те пяха и танцуваха два дни, а аз се замислих защо да бъде там и как да върнем в България тези хора. Да им припомним българските постижения, да поговорим за България. За това и мотото на събора е „Хубава си, татковина – с България навеки“, разказа в интервю за БГНЕС Христо Станков, председател на БАФЦ „Нестия“.

Организаторите си поставят за основна цел да върнат българите от цял свят към корените си и под родната стряха, за да усетят и запазят българския дух, постиженията български, както и да ги превърнат в посланици на Родината ни по целия свят.

„През последните години само се делим. Стига с това делене! Единението може да стане чрез българските занаяти, изкуства или фолклор“, призовава Станков.

Програмата на събора е изпъстрена с музикални прояви, изложби и много други активности. Ще се проведе и специална конференция „За българите“, както и фермерски базар. Едни от най-интересните неща обаче си остава нестинарското хоро, играно върху жарава.

Въпреки че това е пилотното издание на събора, организаторите му се надяват той да има бъдеще.

„Ние сме абсолютният пример за това как човек може и да не познава собствените си достойнства и наследството зад гърба си. Не можеш да вървиш напред, без да знаеш кой си“, допълва Георги Стаменов, член на инициативния комитет. Според него българите имат нужда от единение, което може да ни донесат именно подобни инициативи.

С инициативата си организаторите се опитват да постигнат една единствена цел – тържество на българския дух, от който много се нуждаем. /БГНЕС

Източник: dnesplus.bg