Концертът Cinema Violino, който трябваше да бъде триумфално завръщане на

...
Концертът Cinema Violino, който трябваше да бъде триумфално завръщане на
Коментари Харесай

Концертът Cinema Violino ще се състои в памет на Катя Попов

Концертът Cinema Violino, който трябваше да бъде триумфално завръщане на родна сцена на забележителната българска цигуларка Катя Попов, ще се състои в този момент в нейна памет. Тя умря на 18 май в Лос Анджелис след тригодишна борба с рака. Катя е постъпила в болница предходната сряда, а тъжната новината бе обявена на първо време от нейното семейство във Фейсбук и доказана от Брайън Милър, управител на оркестър Hollywood Bowl, на който Катя беше концертмайстор. Независимо от здравословните си проблеми, цигуларката е очаквала с неспокойствие концерта си в София, който щеше да бъде първата и изява у нас след 28 години.
В програмата бе планувана вълнуваща музика за цигулка и оркестър от огромния екран, а част от солата, които тя щеше да извърши, бяха написани особено за Катя от Скот Дън – оркестратор и диригент на Hollywood Bowl Orchestra. Въпреки прочувствения потрес, Дън взе сложното решение да дойде в София за програмата, с която той и българските музиканти ще отдадат респект към изкуството и личността на Катя Попов. Скот Дън е измежду околните сътрудници на цигуларката и до последно е бил в контакт с нея. Концертът ще се състои под надпис „ Катя Попов In Memoriam” на 30 май от 19:30 ч. в столичната зала „ България “. Оркестърът на Класик ФМ радио ще показа известна музика от кино шлагери като „ Хари Потър и философският камък “, „ Карибски пирати “, „ Междузвездни войни “, „ Индиана Джоунс “ и други Включени са и пиеси, които ще звучат за първи път у нас на концертна сцена – фрагменти от филмите „ Четири сватби и едно заравяне “ и „ Убийство в Ориент експрес “ (1974 г.) от британския композитор Ричард Родни Бенет. Партитурите със соло цигулка ще останат в програмата като самобитно прощаване с Катя Попов. „ Списъкът на Шиндлер “ от Джон Уилямс и „ Ново кино „ Парадизо “ от Енио Мориконе ще бъдат изпълнени от Людмил Ненчев, дълготраен концертмайстор на Оркестъра на Класик ФМ радио.
Събитието е от цикъла „ Музиката на Америка “, показан от „ Кантус Фирмус “ и Фондация „ Америка за България “. Концертът гостува в програмата на тазгодишния „ Европейски музикален фестивал “, включен в Календара на културните събития на Столичната община за 2018 година и съорганизатор Министерството на културата. Закупените към този момент билети важат без презаверка.
Катя Попов ще остане в историята като първата жена концертмайстор на Hollywood Bowl Orchestra. Тя заема тази влиятелна служба от 2009 година и е свирила под диригентската палка на най-великите модерни диригенти като Джон Уилямс, Джон Маучери, Зубин Мета, Сър Саймън Ратъл и доста други. Записала е над 600 партитури за игрални филми в Лос Анджелис с творби на най-търсените композитори на Холивуд.
Скот Дън е един от най-изявените диригенти в Съединени американски щати в региона на филмовата музика. Той е работил със Симфоничния оркестър на Атланта, Филхармонията на Лос Анджелис, BBC Concert Orchestra and Singers, оркестъра Hollywood Bowl, оркестъра „ Сейнт Люк “, Националния оркестър на Франция, симфоничните оркестри на Питсбърг, Сан Диего, Сиатъл и Ванкувър, Виенския радио-симфоничен оркестър, Филхармонията на Санкт Петербург, Симфоничния оркестър на Сидни и доста други елитни сформира по света.
Сред най-забележителните изяви на диригента напоследък са премиерата на Star Trek Beyond live по музика на Майкъл Джакино, със Симфоничния оркестър на Сиатъл, концертно показване на Pixar-филма „ Рататуй “ със Симфоничния оркестър на Сан Диего, концерт в Барбикан център – Лондон с музика на Ричард Родни Бенет, с присъединяване на певицата Клер Мартин и BBC Concert Orchestra and Singers. Други изяви на диригента са международната премиера на музика от кино лентата „ Бунтовник без идея “ в Дисни хол, концерт „ Музиката на Дани Елфман от филмите на Тим Бъртън “ в Операта в Сидни, концерт „ Дисни – Фантазия “ със Симфоничния оркестър на Сиатъл и с Виенския Радио-симфоничен оркестър в Концертхаус – Виена, концерт с Елвис Костело и Филхармонията на Лос Анджелис в Hollywood Bowl и други
За „ Музиката на Америка “
„ Музиката на Америка” е цикъл от концерти на Оркестъра на Класик ФМ радио, който бе основан през 2010 година от музикална организация “Кантус Фирмус” и се финансира от Фондация “Америка за България”. Проектът се наложи като сполучлива самодейност в музикалния живот на столицата. В него са гостували някои от най-изявените американски реализатори – Джошуа Бел, Гил Шахам, Мидори, Пинкас Цукерман, Пати Остин и други, които дадоха незабравими мигове на българската аудитория. Сред най-успешните събития в цикъла от последните години са концертите с кино музика, както и плановете „ Disney in Concert “ и „ Pixar in Concert “.
За Фондация „ Америка за България “
Фондация „ Америка за България “ е една от най-големите благотворителни организации в Централна и Източна Европа и е основана през 2009 година Тя е директен правоприемник на Американския капиталов фонд, чиято сполучлива активност в продължение на повече от 20 години основава капитала, с който оперира Фондацията през днешния ден. Това разрешава „ Америка за България “ да бъде изцяло самостоятелна и независима институция.
От основаването си до през днешния ден Фондацията е вложила над 200 млн. $, с цел да подкрепи укрепването на динамичната пазарна стопанска система и институциите на демократичното общество в България посредством поддръжка на начинания в шест области: „ Образование “, „ Гражданско общество и демократични институции “, „ Развитие на частния бранш “, „ Изкуство и просвета “, „ Културно завещание и туризъм “ и „ Социална сфера “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР