Концертът 60 години на сцената ще се състои на 27

...
Концертът 60 години на сцената ще се състои на 27
Коментари Харесай

Мими Николова стана прочута със „Замълчи, замълчи“

Концертът " 60 години на сцената " ще се състои на 27 юни от 19:30 ч. в Сити Марк Арт Център. Той е отдаден на креативния празник на именитата изпълнителка на безконечни български шлагери, като " Замълчи, замълчи ", " Когато луната изплува ", " Малката креолка " и стотици други песни с създатели Йосиф Цанков, Петър Ступел, Морис Аладжем, Иван Стайков. С някои от знаковите имена на музикалната сцена у нас, като Михаил Йосифов и Борис Таслев, и млади музиканти като възпитаника на Музикалната академия в София Исак Бенбасат тя ще извърши някои от най-големите си шлагери, джаз стандарти и евъргрийни в един несравним театър! А на 30 юни ще означи 80-годишен празник.

Мими Николова печели първа премия на първия " Златен Орфей " с песента " Калиакра " на композитора Ангел Заберски и поетесите Слава Семирова и Емилия Захариева (1965 г.) На “Златният Орфей” са отличени и изпълнените от нея песни: “Първата среща” - трета премия през 1965 година, музика Иван Стайков, текст Захари Петров; “Спомен от лятото” - втора премия през 1966 година, музика Иван Стайков, текст Захари Петров. Певицата се показва сполучливо с песни на Иван Стайков на фестивалите в Сопот, Полша (1967), Сплит, Югославия (1969), Варадеро - Куба, Токио, Япония (1977). Мими Николова е измежду първите български изпълнителки на джаз. Била е солистка на Биг бенда на БНР, оркестър “Балкантон” и на “Джаз фокус '65”. През 1978 година се показва с рецитал на джаз-срещата в София, съпровождана от Биг бенд “Габрово” с диригент Манол Цоков.

В репертоара си Мими Николова има над 300 песни от български и непознати композитори,

записани в БНР и в “Балкантон”. Записва вокали и песни за доста български филми, измежду които “Любимец 13”, “Човекът в сянка”, “Бягство в Ропотамо”, “Здрачаване”, “Вятърът на пътешествията”, “Чудесната катастрофа”. Звездата й изгрява със “Замълчи, замълчи” - когато Петър Ступел е в невъзможност, Джеки Леви му предлага песента към “Любимец 13” да изпее едно от девойките в триото към Хора на софийските девойки.

Винаги съм имала афинитет към музиката. Вкъщи доста се събираха другари на татко ми и постоянно са се пеели песни. От дребна съм закърмена с музика. Във всяко учебно заведение имаше учебен хор и аз пеех в подобен. Направи ми усещане, че “Бодра смяна” професионално пеят доста забавни песни. Кандидатствах и ме одобриха. После прекосих в Хора на софийските девойки, който беше за порасналите деца. Ходехме на фестивали - във Варшава през 1955 година и през 1957 година - в Москва. Първото ми пътешестване в чужбина бе огромно неспокойствие, а в Русия се явявахме на състезания и постоянно печелехме златни медали. В Хора на софийските девойки имаше квартет и доста желаех да съм в него - те пееха на четири гласа. Едно от девойките напусна и Сашка, която стоеше до мен, ме предложи за това място. Така че имах шанс и в това отношение. След това квартетът стана трио.



Пеехме доста сериозен репертоар - Begin the Beguine на Гершуин...

И даже имахме концерт в зала “България”. Триото се ръководеше от Джеки Леви. Петър Ступел търсеше реализатор за своята ария към “Любимец 13”. Леви ме предложи, откакто Ступел беше пробвал разнообразни професионални певици - от операта, от оперетата - само че той желал някой да я изпее естествено. Джеки Леви му споделил: “Имам едно момиче, напряко я взимай, ще ти свърши работа”. Пак имах шанс! Той ме утвърди, направихме един експериментален запис - и готово. Записахме песента в зала “България” с огромен симфоничен оркестър - четири маси, подредени една върху друга, и аз, стъпила най-горе... Направиха по този начин, защото вокалите и оркестърът се записваха по едно и също време. Така че аз бях във висините. Направихме няколко записа, издадоха песента на плоча, започнаха доста да я пускат по радиото и тя стана доста известна... Когато гледах кино лентата, не познавах никой от актьорите - нито Апостол Карамитев, нито Гинка Станчева - от самото начало чаках песента да тръгне, а все вървеше единствено мелодията. И най-сетне - в последната сцена! С Апостол Карамитев се срещнах по-късно на “Ревю на 33 оборота”, а след това - и с Гинка Станчева - на концерти в зала “България”, на които тя беше конферансие. Двамата доста бяха харесали песента,

даже Апостол Карамитев ми даде фотография със следния подпис:
“На Мими Николова с удивление за нейния огромен талант”.


През 1963 година с Апостол Карамитев Мими Николова взе участие в “Ревю на 33 оборота”, където замалко не се случва драматичен случай. Два месеца изкарахме в цирка с тази доста хубава режисура. Участваха Лиана Антонова, Рамон Кара от Франция, Маргарита Кантеро от Куба... Спектакъл с балет - ревю. Беше впечатляващо и оркестърът - страховит - “Оптимистите” с Борис Ненков на пианото, Божидар Сакеларов, с Христо Чолаков - Чандо. Имаше скечове, които правеше Анани Явашев, имаше балетна двойка, а хумористични сценки поднасяха две двойки - Георги Черкелов и Лора Керанова и Леда Тасева и Живко Гарванов. А пък Апостол Карамитев правеше интермедии. Кирил Семов пееше една ария “Аз нямам глас, // в случай че имах, щях да пея”, обаче като запееше, всичко събаряше със силата на гласа си. Той беше доста добър артист, повсеместен, въпреки да беше приключил Консерватория с оперно пеене, у него я нямаше оперната режисура, той имаше присъщ суинг. Беше доста музикален!

В “Ревю на 33 оборота” пеех три песни. “Следи по брега” от Борис Карадимчев, както и още една негова - “Дъжд”: “Дъжд, дъжд // радостен пролетен дъжд” - пеех я с балет, излизахме с дъждобрани и чадъри. А за “Целуни ме” ме качват на един асансьор и горе пея дружно с оркестъра, а по-късно ме смъкват отново със същия асансьор.

Обаче един път асансьорът очевидно е липсвал, тъй като, когато пристъпих обратно, от оркестъра се чу мощно: “Нееее!”. И по този начин ме избавиха

Моите родители бяха доста демократични - не са ме ограничавали да пея, доста ме насърчаваха. Баща ми, който беше духовник, както и моите чичовци, постоянно слушаха доста музика, в това число класическа. А майка ми доста мечтаеше да стана певица и ме насърчаваше. Тя беше доста щастлива и доста се радваше. За първите ми концерти купуваше билети на всичките ми родственици. Много се гордееше с мен! Концертите бяха в БИАД на “Раковски” № 108 със “Студио 5” на Вили Казасян. От там потегли кариерата на Богдана Карадочева и на други артисти. Там бяха още: Георги Кордов, Лиана Антонова, Данаил Николов, Ирина Чмихова, Маргрет Николова, само че на първо място - Стефан Воронов. Те се сменяха, само че ние бяхме непрекъснати. Концертите бяха в събота и неделя, от време на време по два пъти дневно. Имаше непрекъсната аудитория, имаше възпитаници. Програмата водеха Коста Цонев и Пенка Груева. Той разказваше забавни случки и вицове. Беше доста занимателно!

Бяха домашни концерти, пеех и на британски, което другояче не бе позволено

А там беше друга територия - не се месеха, не правеха инспекции. Пеехме най-вече подобен репертоар: Hit The Road Jack и сходни песни. Редовно идваха от американското посолство и получихме предложения да отидем в Съединени американски щати. Вили отхвърли - след това щели да ни арестуват! Имаше песни и на италиански. И ходехме на турнета - до Пловдив, Плевен, Шумен...
Сега пее в църковен хор към църквата “Свети Петър и Павел” покрай дома си. Защо да спя в неделя и да си седнал съм у дома. Тази музика ме обръща към духовното. Баща ми е бил духовник, моите чичовци също са били свещеници, както и дядо ми по бащина линия. Научена съм от тях да съм деликатна и добра към хората. Имах добър образец от татко ми, който беше необятна душа, помагаше на всички. Умея да се веселя на хубавото време, на слънцето, на цветята и на насладата на всички хора към мен.

Подготви Кристина КОСТОВА
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР