Концерта за Цветница, в който ще чуем за пръв път

...
Концерта за Цветница, в който ще чуем за пръв път
Коментари Харесай

Канят варненци на прекрасен концерт за Цветница

Концерта за Цветница, в който ще чуем за пръв път същински контратенор - Джъстин Шюц и клавесин от 1961 година, възобновен от родственика на Росини Федерико Борландели следва на 18 април от 19.00 часа във Варненската опера. Диригент е Мартин Георгиев, солисти: Джъстин Шюц - контратенор, Иво Станков - цигулка, Лъчезар Станков - пиано. 

Маестро Георгиев, с Вашето име свързваме такива духовни концерти, като Концертите за Благовещение, а ето в този момент и Концерт за Цветница. Как стигнахте до концепцията за този концерт?  

- Идеята за този концерт е на Даниела Димова, шеф на Театрално-музикален продуцентски център Варна, която ме предложения да направя Концерт за Цветница. Заедно избрахме солистите, а аз се постарах да сформира стратегия, която да бъде доста динамична и контрастна, само че с дълбоки вътрешни връзки сред обособените тематики.

Предложих да включим Менделсон, тъй като в него се усеща пиетета към бароковата музика и това вглеждане в предишното през една друга ера в тези дни преди Цветница ми се стори значимо. Избрах Увертюрата “Фингалова пещера " от Менделсон, поради нейната дълбока символика с Лазаровден. Христос подрежда на Лазар: " Излез от тази пещера и възкръсни! “ Същата символика имаме в тематиките за великия пост и в двете арии от Хасе и Скарлати. “Mea Tormenra properate " от Хасе възпява страданията на Св. Петър и Св. Мария Магдалина, а “Dormi o fulmine di guerra " от А. Скарлати ни показва Юдит, която се приготвя посредством пост да обезглави поробителя на еврейския народ.

В Концерта за пиано и оркестър No.1 и Двойния концерт за цигулка, пиано и оркестър от Менделсон ще чуем Иво и Лъчезар Станкови – нашите двама изявени съграждани от Лондон. В програмата включихме и две исторически арии от Хендел – едната от операта " Флавио “, а другата от операта " Ксеркс “, които основават красиви контрасти с останалите произведения.

Като варненци, които живеят и творят в Лондон, несъмнено не за пръв път излизате дружно на сцената с братята Станкови...

- С братя Станкови поотделно съм правил концерти, само че в този момент за пръв път излизаме тримата дружно на сцена и този троен концерт ни дава доста страст и сила. Произведенията, които Иво и Лъчезар ще изпълнят като солисти в Концерта за Цветница във Варна, те ще запишат в Лондон през май т. година с Кралския симфоничен оркестър. Т.е. втората част на нашия концерт в действителност ще бъде техният нов компактдиск, който следва да бъде записан в Лондон. Всичко това носи необикновен заряд и ни въодушевява.

- Как вървят подготовките с Оркестъра на Варненската опера?

- За нас постоянно е огромна наслада да се връщаме във Варна. Тук имаме толкоз близки другари в оркестъра, тук се потапяме в една напълно друга атмосфера, на никое място другаде няма такава. 

- Разбрах, че в Концерт за Цветница ще свирите на клавесин...

- По принцип в бароковата музика доста се употребява клавесин и аз се веселя, че с помощта на реконструирания от Федерико Борландели инструмент, след доста дълго време на варненска сцена още веднъж ще звучи клавесин.

Федерико, познаваме те като родственика на Росини, който работи за Почетното консулство на Италия във Варна, откърмен е несъмнено с музика, само че избира да се занимава с бизнес. Сега наподобява музиката още веднъж излиза на напред във времето...

- Музиката постоянно е била на напред във времето при мен. Имам доста другари във Варненската опера, постоянно пристигам тук, както знаеш. Веднъж забелязах в един ъгъл безстопанствен и зарязан клавесин, който ме заинтригува. Предложих на шефа Даниела Димова да го поправям и тя се съгласи. В продължение на близо 7 месеца се занимавах с него, възвърнах скъсаните струни, смених доста елементи, акордирах го. Щастлив съм, че клавесинът ще стартира втори живот и в Концерт за Цветница ще има още един дебют на варненска сцена. Инструментът не е древен, само че е прелестен типичен клавесин, три четвърти, създаден в Германия през 1961 година Звукът му е мощен, тъй че би трябвало да се свири доста деликатно на него. Зарадвах се, когато Маестро Георгиев ми предложи да се включа в Концерт за Цветница с клавесина, само че нямах задоволително време да се приготвя и със страдание отхвърлих.

- В България надали има доста от тези прародители на пианото...

- Много не, само че се срещат. Със сигурност знам, че има клавесини в Русе, София, Пловдив и в този момент във Варна.   

Маестро Георгиев, Концерт за Цветница ще бъде удивително събитие, с изключение на с преди малко възкръсналия клавесин от предишния век, и с контратенора Джъстин Шюц, който ще чуем за пръв път във Варна.

- Да, в случай че не се неистина, изобщо за пръв път във Варна ще звучи същински контратенор. Истинско наслаждение е да се слуша подобен необичаен теноров глас, неповторим и ослепителен.

Г-н Шюц, какво значи за Вас да изпълнявате толкоз сложни партии, недостижими за останалите тенори?

- Това е извънредно красива музика, която в действителност не се извършва постоянно. Тя е по-трудна от елементарното пеене, по тази причина и аз влагам доста повече старания в подготовката си. Харесвам музиката за контратенор, виждам на нея като на предизвикателство, което слага високи условия пред мен.  

- Красивата музика постоянно ли е сложната музика?

- Не безусловно. Арията “Rompo i lacci " из операта “Флавио " от Хендел ми е по-лесна в техническо отношение, само че пък в нея би трябвало да се вложи мощен драматизъм. А в " Юдит “ би трябвало повече да се внимава, там има доста механически компликации. Но и двете арии са прелестни.

Как се чувствате във Варна?

- За пръв път пристигам в България и всичко тук ми е забавно. Иначе имам другар българин в Амстердам и обичам българско кисело мляко. Най-важното за мен е, че във Варна, в Концерт за Цветница ще бъде моят дебют на оперна сцена. Досега съм пял най-вече на църковни и на  разнообразни други концерти, само че в оперен спектакъл ще пея за пръв път.  

Още една вест в Концерта за Цветница. Вярвам, че варненската аудитория ще Ви хареса и нека варненският дебют  даде старт и на сполучливата Ви оперна кариера! На добър час на Концерт за Цветница!
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР