Концерт за маримба и пиано ще закрие четвъртия сезон на

...
Концерт за маримба и пиано ще закрие четвъртия сезон на
Коментари Харесай

Маримба и пиано разрушават границите между класиката и джаза

Концерт за маримба и пиано ще закрие четвъртия сезон на цикъла за камерна музика " Мотив ". Събитието ще бъде в софийската зала и изложба " Оборище 5 " на 21 май от 19.30 ч.

Организаторите от " Модо България " ще показват на публиката българо-френския дуета на перкусионистката Василена Серафимова и пианиста Тома Енко, които свирят дружно към този момент 10 години. Тяхната музика е комбиниране от джаз и класика, повлияна от етно, поп и модерна музика.

 Перкусионистката Василена Серафимова и френския пианист Тома Енко.
© "Модо България "

Перкусионистката Василена Серафимова и френския пианист Тома Енко.

Дуетът от Париж свири на доста интернационалните фестивали и събития, а през 2014 година са гледани от над 1 млн. телевизионни фенове на церемонията по връчването на френските музикални награди " Грами ". Серафимова е първият реализатор на маримба в историята на влиятелните оценките.

Две години по-късно немската звукозаписна компания Deutsche Grammophon издава първия независим албум на българо-френското дуо, с името Funambules.

Родният град на Василена Серафимова е Плевен, където приключва Националното учебно заведение по изкуствата " Панайот Пипков ". Пътят ѝ я води в Париж, където учи във Висшата консерватория за музика и танц, а по-късно специализира в ню йоркската консерватория " Джулиард ".

 Перкусионистката Василена Серафимова
© "Модо България "

Перкусионистката Василена Серафимова

Носител е на влиятелни интернационалните оценки, измежду които огромната премия от " Музиката и земята " - София и първа премия от петия международен конкурс за маримба в Щутгарт, Германия.

Има записи както в БНР, по този начин и в Националното радио на Словакия, радио " Франс мюзик " и Национално радио на Мюнхен.

Освен като солист, Серафимова се изявява като камерен реализатор, оркестрант, актьор в театрални и аудиовизуални спектакли. Майсторски класове и рецитали изнася в Европа, Америка и Азия.

Тома Енко е роден в Париж. Потомък на фамозния френски музикален жанр Казадесю той стартира да учи пиано и цигулка на 3 годишна възраст, а когато е на 6 написа първите си композиции.

 Пианистът Тома Енко.
© "Модо България "

Пианистът Тома Енко.

Като тинейджър образува първия си квартет на име Enhco & Co, с който през 2006 година записва и издава своя първи албум Esquisse. След като е определен за гений на Fonds d’Action SACEM (Съюзът на създателите, композиторите и издателите на музика, Париж) Енко стартира да изнася концерти както във Франция, по този начин и в разнообразни страни по света като Китай, Япония, Камбоджа, Филипините, Съединени американски щати, Мароко, Алжир, Ливан, Буркина-Фасо.

Във Висшата консерватория на френската столица го одобряват да учи на 16 години с джаз пиано и цигулка.

Носител е на огромен брой интернационалните оценки от фестивали и състезания. До този миг като композитор е написал над 100 творби, а малко преди да навърши своята 30 годишнина Тома Енко записва албума Thirty за американската звукозаписна компания Sony Music.

Билетите за концерта към този момент са в продажба на касите и онлайн в мрежата на " Ивентим ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Концерти "Мотив " (34)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР