Концерт, наречен Пътуване из Европа, слушаха в столицата на Катар

...
Концерт, наречен Пътуване из Европа, слушаха в столицата на Катар
Коментари Харесай

Музика на Димитър Ненов звуча в Катар

Концерт, наименуван " Пътуване из Европа ", слушаха в столицата на Катар – Доха, на 30 март. Там има мощен многонационален оркестър - Катарската филхармония, а в този момент този състав изсвири за първи път и една българска творба – Токата от Димитър Ненов. Още 10 европейски страни бяха показани с музикални шедьоври - измежду тях сюита " Жар птица " от Игор Стравински, поемата " Прелюдии " от Ференц Лист, Румънска рапсодия от Джордже Енеску, увертюри от опери на Вагнер и Верди и други

Това научи екипът на предаването " Алегро виваче " от нашия съотечественик Йордан Камджалов, поканен да дирижира. Концертът, с който беше маркиран Деня на Европа, се организира с поддръжката на българското посолство в Доха.

" За първи път там беше изпълнена Токатата от Димитър Ненов - един от най-големите български шедьоври, в оркестровка на Лазар Николов. Произведението беше посрещнато извънредно задушевно и с доста огромен интерес от оркестъра. Това, съгласно мен, и на интелектуално равнище беше най-силната комбинация в целия концерт. " - показа Йордан Камджалов, притежател на премията " Музикант на годината 2011 " в националната анкета на предаването " Алегро виваче " на БНР.

Чуйте забавни детайлности в изявлението с Йордан Камджалов в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР