Концептуалният модел разкрива очертанията на бъдещата гама електромобили с акумулаторни батерии (BEV). Инициативата

...
Концептуалният модел разкрива
очертанията на бъдещата гама
електромобили с акумулаторни батерии
(BEV). Инициативата
Коментари Харесай

Световна премиера на Toyota bZ4X Concept

Концептуалният модел разкрива очертанията на бъдещата гама електромобили с акумулаторни батерии (BEV).

Инициативата Toyota bZ – “beyond Zero ” подчертава уговорката на Toyota за постигане на безпристрастен въглероден отпечатък и продължение на развиването в тази тенденция.

Концептуалният модел употребява изцяло новата платформа e-TNGA, проектирана и оптимизирана за потребление в електрически транспортни средства.

Концепцията е създадена в сътрудничество със Subaru Corporation
Toyota bZ4X черпи от богатите обичаи и експертните знания и опит на марките Toyota и Subaru в региона на офроуд автомобилите, с цел да даде на потребителите високотехнологично задвижване на четирите колела.

В концептуалния модел дебютира усъвършенствана система за електронно управление („ steer-by-wire ”) и опция за зареждане на акумулаторната батерия на фотоволтаичен принцип.

Оползотворяват се технологичните възможности на e-TNGA за основаване на външен дизайн под мотото „ динамичност и практичност “
Вътрешното пространство прилича това на огромен първокласен седан с широка панорамна панорама от мястото на лидера.

Днес Toyota показва концептуален вариант на идния сериен модел Toyota bZ4X в рамките на автомобилното ревю в Шанхай. Това е първата стъпка от представянето на пазара на поредицата от електромобили с акумулаторни акумулатори (BEV) и нулеви излъчвания.

Toyota bZ4X Concept е приблизително огромен SUV модел със система за двойно предаване и представлява неразделна част от прехода на Toyota от обичайната автомобилна компания към водещ фактор в бизнеса за предоставяне на по-добра подвижност за всички.

„ BZ “ е редуциране от „ beyond Zero ” или „ оттатък нулата “ и слага допълнителен акцент върху уговорката на Toyota за постигане освен на нулеви равнища на въглеродните излъчвания и на неутрален въглероден отпечатък, само че и за постигане на нови преимущества по отношение опазването на околната среда, за хората и за обществото като цяло.

Новият концептуален модел Toyota bZ4X е разработен от Toyota Motor Corporation (TOYOTA) в сътрудничество със Subaru Corporation (SUBARU), като в процеса на основаването на модела са използвани характерните умения и опит на всяка от фирмите. Очаква се продажбите на серийната версия на модела да започват към средата на 2022 година.

Представяне на Toyota bZ4X Concept

Toyota bZ4X Concept е модел, който е нещо много повече от средство за напредване – концепцията извършва ролята на комфортно и свързано пространство, в което хората могат да се насладят на съвместно прекараното време, когато са на път.

Главният инженер на плана Коджи Тойошима съобщи - „ Целевата потребителска публика е формирана от хора, които отдават изключително значение на времето, прекарано дружно със семейството и приятелите. Toyota bZ4X Concept може да послужи като самобитен център, в който те да се насладят на времето, прекарано дружно “.

Външният дизайн съчетава динамичност и практичност

Външният дизайн на Toyota bZ4X Concept отразява високите упования на хората по отношение на преживяването зад кормилото на един съвременен електрически автомобил без да се налагат каквито и да било взаимни отстъпки. Цялостната форма на купето съчетава в себе си излъчването за динамичност и практичност – SUV моделът се отличава с типичната висока позиция на седалките, но по едно и също време с това наподобява стабилно прилепен към пътя. Оформлението на повърхностите е експресивно, съчетано с висока точност и високотехнологичен стил в линиите и детайлите.

Предната част е своеобразната физиономия, по която разпознаваме моментално всеки автомобил. Концептуалният модел се отхвърля от добре познатата обичайната предна решетка и вместо това се отличава с множество сензори, светлини и аеродинамични елементи, аранжирани в характерната форма на „ чук “, създавайки радикално нов тип лъчение и наличие на пътя.

Просторно купе и „ модул за управление ”

Toyota bZ4X Concept употребява технологичната основа на новата модулна платформа e-TNGA, разработена особено за модели с електрическо задвижване. Дългото междуосие и късите надвеси на каросерията спомагат за основаването на изключително пространно купе с открита атмосфера. В същото време пространството в региона на краката на пасажерите на задните седалки е сравнимо с това при луксозния седан Lexus LS.

Предната част на интериора е оформена около така наречен „ модул за ръководство ” („ drive module “), който обезпечава на лидера усещане за директна връзка с пътя и комфортен достъп до цялата значима информация. Ниско разположеното арматурно табло разкрива панорамна панорама на открито и подчертава усещането за шир в интериора на концептуалния модел. Приборите за контрол и ръководство на функционалностите са групирани към централната подпора, където оферират отлична нагледност и лекота на работа. Блокът от контролни прибори с цифрови показания за лидера е разположен над кормилото в позиция, която изисква минимално отклоняване на погледа за цялостно и комфортно разбиране на най-важната информация.

Управлението на акумулаторната батерия е основен фактор за удължение на автономния пробег

В процеса на изследователска и развойна дейност по основаването на новия модел са използвани преимуществата на над 20-годишната водеща позиция на Toyota в електрификацията на колите и емблематични за марката характеристики като качество на осъществяването, издръжливост и надеждност. Всичко това гарантира, че всички съставни компоненти на електрическото задвижване - мотор, силова и ръководеща електроника и управление на акумулаторната батерия, осигуряват водещи в този клас равнища на ефективност и доста конкурентен автономен пробег.

Екологичният темперамент на автомобила се подчертава още по-ярко от вградената фотоволтаична система за оползотворяване на слънчевата сила, която също способства за увеличение на автономния пробег. Благодарение на дългогодишния опит на Toyota в разработката на акумулаторни технологии за хибридни електрически и plug-in хибридни електрически модели на компанията, необходимата за Toyota bZ4X Concept по-голяма и по-мощна акумулаторна батерия е проектирана по този начин, че да обезпечи надеждна и продължителна работа за обезпечаване на автономния пробег на електрическия автомобил дори в студени климатични условия.

Aвтентичен SUV модел с високотехнологична система за двойно предаване

Системата за двойно предаване използва тягови електрически мотори на предния и задния мост и е разработена съвместно със експертите на Subaru. Изключително богатите обичаи, познания и опит както на Toyota, по този начин и на Subaru, са обединени в този план, за да предоставят най-хубавите в този клас характеристики на системата за двойно предаване, които отличават Toyota bZ4X Concept ярко измежду всички останали представители на този сегмент от пазара. Системата осигурява на Toyota bZ4X Concept и истински офроуд благоприятни условия, както и допълнителна сигурност и успокоение за водачите при всякакви метеорологични условия и състояния на пътната настилка.

Авангардна система за електронно управление

Toyota bZ4X Concept ще се предлага с първата в света композиция от кормилен механизъм и електронна система за управление („ steer-by-wire ”). Тази технология осигурява на лидера по-добър надзор върху управлението, премахвайки разстройствата от движение по груби настилки или в режим на спиране и по този метод дава по-прецизна обратна информация според от скоростта на придвижване и ъгъла на завиване. Електронната система позволява също обичайният кръгъл волан да бъде сменен с напълно нов и уникален като дизайн уред за захват, който отстрани нуждата водачът да движи ръце по кормилото при завиване и така спомага за възстановяване на удобството и удоволствието от шофиране. Тази функционалност ще бъде внедрена първоначално при моделите, предназначени за пазара в Китай, преди да стане налична по целия свят.

Toyota bZ – по-дълбок смисъл в новата гама BEV електромобили на Toyota

Toyota bZ4X Concept е първият модел, който представя новата скица на наименования на Toyota bZ ( “beyond Zero ”) или „ оттатък нулата ”. В периода до 2025 година Toyota планира представянето на 15 модела BEV електромобили, измежду които и 7 модела Toyota bZ.

Новата гама електрически автомобили с акумулаторни акумулатори (BEV) ще разреши на потребителите да заменят сегашните си автомобили без проблеми и неудобства, осъзнавайки и оценявайки всички предимства, които един напълно електрически автомобил може да им предложи. Toyota планува този положителен ефект да бъде реализиран посредством фокусирано върху индивида софтуерно развиване и чрез обезпечаване на решения за мобилност, съобразени с действителния живот и потребности на хората. В тази връзка главният инженер Тойошима разяснява - „ Тук не става въпрос единствено за принос към околната среда в качеството на модел с нулеви излъчвания, а за допълнителна потребителска стойност „ оттатък нулата “ по отношение на излъчванията, която се изразява в по-лесно, по-приятно и по-забавно шофиране “.

Моделите Toyota bZ ще спомогнат също и за постигането на задачите по повод на неутралния въглероден отпечатък. Стремежът в тази тенденция е обвързван с редица съответни подходи и начинания, насочени към обезвреждане на CO2 емисиите в интервала на целия експлоатационен цикъл на автомобила - от процеса на произвеждане през дистрибуцията и продажбите, реалната употреба, до преработването и окончателната преправка в първични материали и отпадък.

Toyota дефинира четири съществени аспекта на инициативата “Beyond Zero “, като първият и най-важният от тях е „ Вие и околната среда “. В случая се има поради не само отношението към силата, нужна на автомобила за придвижване, само че и за възможностите за дейно използване на другите източници на регенеративна или възобновима сила, като слънчевата да вземем за пример.

Вторият аспект е „ Вие и вашата кола “, на основата на който използващият специално проектирана за целта технологична платформа BEV електромобил предлага най-новите технологични удобства, функционалности и благоприятни условия, осигурявайки отлична съгласуваност, безопасност, успокоение и приятно шофиране.

На трето място идва „ Вие и другите “ – аспект, който насочва създаването на BEV електромобил в посока, която да осигури достатъчно просторна, спокойна и тиха среда, която да послужи като подтик и вдъхновение за хората да поддържат връзка, взаимодействат и споделят дружно своите чувства и прекарвания.

И най-после, само че не на последно място по важност следва „ Вие и обществото “, който преглежда резултата на по-широкото обществено влияние и превръщането на света в по-добро място за живот за всички нас.

Надграждане на основата на водещата позиция на Toyota в електрификацията

Новият Toyota bZ4X Concept е най-новият стадий в развитието на Toyota по пътя към постигане на задачата за нулеви излъчвания, започнало преди повече от 20 години с премиерата на първото потомство на Prius - първият в света серийно създаван хибриден електрически автомобил. Оттогава Toyota непрекъснато уголемява границите и темпа на електрификацията на автомобилите, постигайки все по-голяма ефективност на своята хибридна технология и реализирайки нови възможности с създаването на plug-in хибридни електрически модели и електрически модели с водородни горивни клетки. Към момента Toyota е осъществила на световните пазари над 17 милиона електрифицирани автомобила, предотвратявайки отделянето в атмосферата на към 140 милиона тона CO2. В периода от 2010 и 2019 година технологиите за електрификация дадоха опция на Toyota да понижи с към 22% общите CO2 излъчвания в своите коли в международен мащаб.

Toyota „ bZ ” е явен сигнал и за намерението на Toyota да огледа оттатък основната цел за нулеви излъчвания по повод на мобилността на бъдещето. Поставяйки фокуса върху наличието на мотото „ Предоставяйки постоянно още по-добра мобилност за всички “, самодейността „ Beyond Zero “ включва и желанието на Toyota да създава артикули и услуги, които повишават удоволствието от шофирането, подобряват обвързваното преживяване и предоставят сигурност и отбрана на всички участници в придвижването. Всичко това в последна сметка ни доближава към идеята за основаване на по-добри общества по целия свят.

За да реализира тези цели, Toyota се стреми да предложи богата гама от технологии за електрификация, способни да отговорят на изискванията на другите пазари и сфери на приложение на превозните средства - HEV, PHEV, FCEV и BEV. Наред с това, разработката на технологиите за използване на водорода в качеството му на несметен източник на чиста енергия добавя в допълнение измерение под формата на горивните кафези, приложими за осъществяването в доста разнообразни видове транспортни задания - освен в леките FCEV автомобили, само че и при тежкотоварни превозни средства, железопътен транспорт и мореплаване, както и за използване в стационарни и мобилни електрогенератори.

Разширяване на гамата от електрифицирани модели

Към 2025 година Toyota ще бъде в положение да предложи в гамата си над 70 електрифицирани автомобила в световен мащаб. Сред тях ще бъдат минимум 15 изцяло електрически модела, захранвани с акумулаторни акумулатори (BEV).

В Европа това ще значи дял от над 70% на хибридните задвижващи системи към 2025 година, като над 10% от тях ще бъдат plug-in хибриди и повече от 10% ще се падат на моделите с нулеви излъчвания – както BEV електромобили, по този начин и електрически модели с горивни кафези.

*Източник: www.toyota.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР