Концепцията за обединяване на университетите ще се пише до 30

...
Концепцията за обединяване на университетите ще се пише до 30
Коментари Харесай

Работна група ще мисли до 30 юни по сливането на университетите

Концепцията за сливане на университетите ще се написа до 30 юни тази година, заяви МОН в четвъртък.

Тя ще бъде направена от работна група, основана със заповед на министър Николай Денков.

В работната група влизат 10 ректори, избрани от Съвета на ректорите, специалисти от Министерството на образованието и науката (МОН) и ръководителят на Националното посланичество на студентските препоръки.

Председател на групата е самият Денков, а негови заместници – зам.-министърът проф. Генка Петрова-Ташкова и ръководителят на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков.

Сред включените ректори са и критици на концепцията за основаването на академични консорциуми – ректорите на Минно-геоложкия университет " Св. Иван Рилски ", на Лесотехническия университет и на Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи в София, прибавиха от МОН.

Работната група би трябвало да обясни опциите за сливане на висши учебни заведения, като уточни примерни механизми и варианти; да формулира справедливи критерии за обединяване; статута на обединяването - правосубектност, права и задължения; управителните органи и взаимоотношението сред тях. От нея се чака да дефинира границите на автономията на висшите учебни заведения, които ще влизат в бъдещите консорциуми, контролните механизми на страната върху обединяването, както и обсега на взаимоотношение сред съставните университети и обединяването във връзка с просветителни, научни и други действия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР