Концепцията за ден“ е толкова очевидна за нас, хората, че

...
Концепцията за ден“ е толкова очевидна за нас, хората, че
Коментари Харесай

Вече знаем колко дълъг е един ден на Сатурн

Концепцията за „ ден “ е толкоз явна за нас, хората, че постоянно се изненадваме, когато разберем, че продължителността на деня на другите планети може да бъде много по-различна, в сравнение с тук, на Земята. Може би още по-шокиращото в тази ситуация е, че до момента не знаехме какъв брой трае един ден на Сатурн.

Благодарение на данни, събрани от задачата „ Касини “, към този момент разполагаме с отговор на тази дългогодишна тайнственост. Сатурн се върти към оста си за 10 часа, 33 минути и 38 секунди. Откритията са оповестени в Astrophysical Journal.

Планетарните учени постоянно употребяват магнитните полета, с цел да дефинират ротацията на една планета. Ако магнитното поле и ротационната ос не са в една линия, е допустимо да се изчислят периодическите сигнали в радио вълните, които се повтарят всекидневно. На Сатурн обаче магнитното поле е съвсем изцяло изравнено, надлежно това е невероятно.

Ето за какво учените е трябвало да подходят по по-различен метод. Те развиват хипотезата, че пръстените на планетата са ключът, който ще им помогне да схванат какъв брой трае един ден на Сатурн. Докато планетата се върти, едвам забележими разлики в гравитацията генерират талази в границите на пръстените. Именно те разплитат тази дългогодишна главоблъсканица. И несъмнено, наблюденията, направени от галактическия уред „ Касини “.

Източник: IFLScience
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР