Концепцията си за устройствено и икономическо развитие на Стара Загора

...
Концепцията си за устройствено и икономическо развитие на Стара Загора
Коментари Харесай

Работна среща за новия Общ устройствен план в Стара Загора

Концепцията си за устройствено и икономическо развиване на Стара Загора показаха през днешния ден на междинна работна среща за изработването на нов Общ организационен проект (ОУП) на община Стара Загора доктор арх. Мила Никифорова и арх. Георги Митрев, шеф на компания “Агора-66″ ООД, чийто проектантския колектив е реализатор на новия Общ устройствен план.
Благоприятното географско състояние (равнинен и планински терен, термални извори, богато културно завещание, процесите на уголемение на индустриалните зони - Индустриална зона " Загоре " ) е изтъкнато като едно от преимуществата за икономическото развиване на Стара Загора. Прекомерната централизация на индустриални обекти в града, неналичието на индустрия по селата и вторичните центрове, както и неналичието на съвременни индустриални терени и предпоставки за уголемение на развиването на туризма в общината са пък дефекти в това отношение. 
Концепцията на проекта включва развиване на нови индустриални зони, жилищни квартали и вторични градски центрове, както и възстановяване на основната улична мрежа. Производствените центрове в селищата резервират местоположението си (стопански дворове), а като акцент са сложени минералните извори в Старозагорските бани. Новият Общ устройствен план удостоверява настоящия, само че и надгражда неговото развиване. 
След срещи и анкети с кметовете и кметските наместници на селата от общината и обширен обход на всички 51 села проектантският екип планува още зони за развиване на селските региони с предложение за нови общински пътища сред тях. Представени са и пет туристически маршрута за града и обособените села.
На срещата е разисквано бъдещото развиване на общината с две нови връзки с Автомагистрала (АМ) „ Тракия “ - при село Калояновец и по пътя за Раднево. Обсъдени са и нови пътни артерии към града, които да облекчат трафика и да разширят урбанизираните зони от двете страни на околовръстното шосе.
Стара Загора е на едно от първите места по % озеленяване и самоуверено може да се назовава „ зелен град “. Зелените площи и паркове се резервират и в новия организационен проект, а проектантският екип планува и нови зелени територии. За нови урбанизирани територии към града са планувани над 2000 хектара. 
В днешната работна среща участваха основният проектант на Виктория Грозева, секретарят Делян Иванов, представители на Камарата на архитектите, Съюза на архитектите в България, КРИБ, Камарата на строителите, общински съветници, заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов и националният представител Георги Гьоков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР