Концепцията на Иван Гешев донякъде е противоречива, пълна е с

...
Концепцията на Иван Гешев донякъде е противоречива, пълна е с
Коментари Харесай

Емануил Йорданов: Концепцията на Иван Гешев е противоречива, пълна е с общи изрази и липса на конкретика

Концепцията на Иван Гешев ненапълно е спорна, цялостна е с общи изрази и липса на конкретика. Има неща, които тревожат, а са чист популизъм. Не може да се каже, че неналичието на правдивост не може да се оправдае с буквата на закона. Законът би трябвало да се съблюдава. Това сподели някогашния вътрешен министър Емануил Йорданов в ефира на БТВ.

Той добави, че наличието на прокуратурата е прекалено и преждевременно. „ Не виждам причина прокуратурата да участва повече в медиите. И в този момент наличието е прекалено. Аз не се интересувам кого задържат, а какъв обвинителен акт се внася и каква е неговата орис – дали против него има неоправдателна присъда”, уточни Йорданов.

В концепцията се споделя: "Следва досъдебното произвеждане по формулировка да бъде скрито ", само че виждаме противоположното - още не е почнало, а се изсипват всички медии, пред които се разкриват елементи. Нещо повече - в последните години страната заплаща компенсации на упрекнати лица от страна на прокуратурата.

По думите на някогашния вътрешен министър, в концепцията не се загатва нищо за компенсациите, които страната ни заплаща за вредите, породени на жителите от дейностите на прокуратурата.

„ Последните три каузи, които моите клиенти са водили против прокуратурата, след оправдателни присъди – компенсациите, които са присъдени са над 50 хиляди лева Реално не ги заплаща прокуратурата, а ние”, сподели той.

„ Има неща, които искрено тревожат в нея. Има едно изречение, което е чист популизъм – за неналичието на правдивост, която не можела да бъде оправдана даже с буквата на закона. Дълго време се надявах, че идващият основен прокурор ще бъде човек, който ще упорства за прецизно съблюдаване на закона от страна на прокуратурата. За страдание, такова нещо в концепцията не виждам”, сподели някогашният силов министър.

„ По-добър разговор с Министерство на вътрешните работи и съда, засилена битка с корупцията, с проведената и битовата престъпност. Това са част от опорните точки в концепцията “, счита Йорданов.

Според Емануил Йорданов предлагането да няма наказателна отговорност за провокация към рушвет – не е съществено. „ Прокуратурата среща доста схващане в ръководещото болшинство в Народното събрание и имаме промени на законите, които са тревожни и водят до съществени нарушавания на правата на жителите, а в това време не оказват помощ за повишение на успеваемостта на работата на правоохранителните органи”, съобщи Йорданов.

„ Имаме промени на законите, които са тревожни. Преките ръководители би трябвало да упражняват надзор за съблюдаване на периодите, цитира той друга точка от концепцията. Най-силно тревожи неналичието на индикация за доста тежките проблеми. Има една порочна процедура, която се наслагва с времето, а точно да се притискат обвинените, да подписват покупко-продажби с прокуратурата “, посочи Йорданов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР